Astronomii care au dezvăluit prima gaura neagra ochilor lumii au reuşit să surprindă imaginea câmpului magnetic din jurul marginii sale, o etapă crucială pentru o mai bună înţelegere a acestor misterioşi monştri cosmici, conform unui studiu.

La data de 10 aprilie 2019, gigantica gaură neagră din centrul galaxiei Messier 87 (M87), situată la o distanţă de 55 de milioane de ani-lumină, ne-a fost prezentată sub forma unui cerc întunecat în mijlocul unui halou, scrie Agerpres citând AFP.

Imaginea istorică, obţinută prin intermediul proiectului internaţional Event Horizon Telescope (EHT), a reprezentat cea mai directă dovadă obţinută vreodată despre existenţa găurilor negre, obiecte atât de masive şi de compacte încât nimic nu le scapă, nici măcar lumina.

Doi ani mai târziu, oamenii de ştiinţă de la EHT cunosc mai multe despre mecanica obiectului supermasiv, cu o masă de câteva miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Lucrarea lor a fost publicată în The Astrophysical Journal Letters.

Descoperim o nouă imagine a obiectului în lumină polarizată - ca printr-un filtru - ce permite astronomilor să "înţeleagă mai bine fizica din spatele imaginii vazute în aprilie 2019", după cum a subliniat Ivan Marti-Vidal, coordonatorul unui grup de lucru de la EHT.

"Observăm în realitate ceea ce preziceau modelele teoretice; este incredibil de satisfăcător!", a declarat pentru AFP Frédéric Gueth, director adjunct al Institutului de Radioastronomie Milimetrică (Iram), al cărui telescop face parte din reţeaua EHT.

Polarizarea a dezvăluit structura câmpului magnetic situat la marginea găurii negre şi a făcut posibilă producerea unei imagini exacte a formei sale.

Acest câmp magnetic extrem de puternic opune rezistenţă forţei de gravitaţie a găurii negre, "un fel de echilibru între cele două forţe, ca o luptă, chiar dacă în cele din urmă gravitaţia este cea care câştigă", a explicat astronomul.

Câmpul magnetic permite nu doar extragerea materiei, ci şi ejectarea, la viteze imense, a unor puternice jeturi de radiaţii care se extind până la distanţe de ordinul miilor de ani lumină faţă de gaura neagră sursă.

Sursa foto: captură video/ YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri