Noul proiect finanțat de Bill Gates, prin care omul de afaceri vrea să acopere soarele pentru a răcori Pământul, va începe testele în vara acestui an. Un balon va fi lansat în curând în Suedia care va elibera în stratosferă un praf de cretă care „va acoperi Soarele” și combate încălzirea globală, scrie publicația Entrepreneur.

Cercetarea numită „Stratospheric Controlled Disturbance Experiment ” (SCoPEx pentru acronimul său în engleză) este realizată de oamenii de știință de la Universitatea Harvard și finanțată de donatori privați, inclusiv de fondatorul Microsoft.

Proiectul vrea să demonstreze că eliberarea acestui praf în stratosferă ar putea în cele din urmă să devieze o parte din energia soarelui și să scadă temperaturile planetei noastre.

Balonul va fi lansat în apropierea orașului arctic Kiruna și ar fi prima încercare serioasă de a testa dacă încălzirea globală poate fi ținută sub control prin diminuarea luminii solare.

Totuși ecologiștii se tem că această schimbare dramatică în strategia de ameliorare a încălzirii globale ar da naștere unui sentiment de relaxare în ceea ce privește emiterea de gaze cu efect de seră, oamenii putând să capete ideea ca nu ar mai fi nevoiți să limiteze consumul.

Unii critici ai proiectului susțin că lucrul la acest tip de „geoinginerie solară" ar putea oferi politicienilor o scuză pentru a întârzia reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri