Uniunea Europeana acuza Statele Unite ca vor sa "rescrie istoria" si ignora deliberat, in fata Organizatiei Mondiale a Comertului, acordul de limitare a subventiilor aeronautice care a legat cele doua puteri timp de 12 ani, potrivit procesului verbal al audierii publicat ieri.

Dupa prima audiere consacrata de catre OMC companiei aeronautice europene, Bruxelles a raspuns acuzatiilor lansate de Washington si potrivit carora patru state europene, Germania, Spania, Franta si Marea Britanie au acordat Airbus subventii mascate pentru exporturi si prin urmare interzise de catre OMC.

Prin aceste acuzatii, Washington "rescrie istoria", a argumentat principalul consilier juridic al Comisiei Europene, Pieter Jan Kuijper, amintind ca cele doua puteri comerciale sunt legate, din 1992, de un acord bilateral care limiteaza ajutoarele acordate Airbus si Boieng.

SUA, care au denuntat acest acord la OMC si au depus o plangere in 2004, considera nula si inutila intelegerea, deoarece este vorba despre un text bilateral si nu despre un document cu relevanta juridica al OMC.

Bruxelles considera ca partea americana "nu poate califica drept subventii interzise aceleasi elemente la care a participat si pe care le-a incurajat". "Este oare corect ca Statele Unite sa nrespinga un tratat si sa actioneze brusc, de parca acesta n-ar fi existat niciodata?", a spus Kuijper potrivit NewsIn.

Diplomatul european a apreciat ca SUA nu au putut sa dovedeasca impactul ajutoarelor de stat pentru Airbus asupra rezultatelor comerciale ale Boieng "care se bucura de o excelenta sanatate financiara" si ale carui comenzi le depasesc in prezent pe ale rivalului european.

Acesta a mai subliniat ca ajutoarele de stat pentru Airbus sunt rambursabile, spre deosebire de "zecile de miliarde de dolari" varsate in conturile Boeing de diferitele administratii ale SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri