Un editor rus al prestigioasei publicatii Forbes a fost gasit vinovat sub acuzatia de calomnie de o insanta de judecata din Rusia, in urma publicarii unui articol despre afacerile imobiliare conduse de sotia primarului din Moscova, informeaza International Herald Tribune.

Instanta a decis in defavoarea redactorului nu atat pentru continutul articolului in cauza, ci mai degraba pentru comentariile publice facute de acesta la adresa scandalului in care era implicata publicatia Forbes.

Editorul Maksim Kashulinsky a fost condamnat pentru calomnie, in urma unor declaratii facute intr-un interviu radio, in care a afirmat ca Inteko, compania controlata de sotia primarului Moscovei, Yelena Baturina, ar fi incalcat legea incercand sa cenzureze articolul.

Pretentiile financiare ridicate de Inteko au fost simbolice, suma ceruta drept despagubire redactorului Forbes fiind de 106.500 ruble (aproximativ 4.060 dolari), reprezentand o rubla pentru fiecare copie a editiei din decembrie vanduta, ce a avut-o pe coperta pe Baturina, cea mai bogata femeie din Rusia cu o avere estimata la 3,1 miliarde de dolari.

Conform spuselor acuzatului, in timpul procesului Inteko a sustinut faptul ca nu doreste ca imaginea sa sa fie asociata cu cenzura, desi, in acelasi timp, compania nu doreste publicarea articolului.

Cazul este vazut drept un test al independentei editiilor rusesti ale publicatiilor internationale.

Pentru Forbes este insa un subiect sensibil, tinand cont de faptul ca predecesorul sau, Paul Klebnikov, a fost impuscat mortal in 2004 in plina strada. Autoritatile au declarat ca de vina ar fi fost investigatiile intreprinse de Klebnikov, insa cazul sau a ramas fara solutie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Măsură extremă în NISA: primarul interzice locuitorilor să iasă din case
Setari Cookie-uri