Infirmiera finlandeză Sari Roos a inventat o tehnică nouă care îi permite să extragă mai multe doze din flacoanele de vaccinuri anti-COVID-19, contribuind astfel la limitarea penuriei de seruri şi la imunizarea unui număr mai mare de persoane.

Tehnica ei, bazată pe bule de aer, face posibilă extragerea celei de-a şaptea doze din flacoanele de vaccin Pfizer-BioNTech - cu una mai mult decât cele şase doze aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi care pot fi extrase, în mod normal, cu ajutorul unor ace şi seringi speciale, scrie Agerpres.

Însă acele ace şi seringi speciale, denumite "low-dead-space" ("cu spaţiu mort redus"), nu sunt disponibile în cantităţi suficiente la nivel global, fapt care face noua tehnică inventată de Sari Roos cu atât mai preţioasă pentru ţările care încearcă să îşi protejeze populaţiile împotriva noilor variante de coronavirus, mai infecţioase şi care contribuie la propagarea celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19.

Cum funcționează noua tehnică

Tehnica inventată de Sari Roos, similară unei proceduri folosite în Danemarca, începe prin extragerea unei cantităţi de vaccin lichid şi împingerea sa înapoi în flacon, pentru a elimina aerul din seringă. Sari Roos extrage apoi doza exactă, pe care o completează cu aer steril din flacon.

Doza extrasă este apoi injectată, iar risipa de doze este minimală.

"Scopul aerului este acela de a împinge tot lichidul în pacient prin ac şi de a închide canalul de injectare pentru ca pacientul să nu sângereze", a declarat Sari Roos, care lucrează ca infirmieră la spitalul Laakso din Helsinki.

Succesul tehnicii sale a atras atenţia colegilor ei de breaslă atât din ţară, cât şi din străinătate, care doresc să extragă cât mai multe doze de vaccin din fiecare recipient.

Procedura trebuie realizată cu precizie

Tuija Kumpulainen, directoarea departamentului pentru sănătatea şi siguranţa pacienţilor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Finlanda, consideră că extragerea dozelor suplimentare este o procedură sigură atunci când este realizată cu precizie.

"Experţi calificaţi pot să extragă mai multe doze, dar chiar şi ei trebuie să se asigure că nicio cantitate de lichid nu rămâne în echipamentele folosite, pentru că, dacă se întâmplă aşa, ar însemna că acea doză ar fi prea mică", a declarat ea.

12 doze din zece

Deşi tehnica nu este uşor de realizat şi nu funcţionează de fiecare dată, ea face de asemenea posibilă extragerea a 12 doze din flacoanele de 10 doze ale vaccinurilor AstraZeneca şi Moderna - celelalte două vaccinuri aprobate de EMA şi utilizate în prezent în UE.

"Numărul dozelor suplimentare este important", a declarat Jutta Peltoniemi, medic specializat în boli infecţioase în oraşul Turku din sud-vestul Finlandei.

"Imaginaţi-vă că vă aflaţi printre acele persoane suplimentare pe care le-am vaccinat astăzi în Helsinki şi care, fără această tehnică, ar fi trebuit să mai aştepte (până să fie vaccinate, n.r.). Aceste doze suplimentare salvează vieţi", a adăugat Sari Roos.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri