Aliaţii din cadrul NATO au acceptat să înceapă finalizarea misiunii lor în Afganistan ca urmare a deciziei SUA de a se retrage.

Această decizie intervine la o zi după ce oficiali americani au declarat presei că preşedintele Joe Biden intenţionează să retragă trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie, când se vor împlini 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001, care au provocat intervenţia militară americană în această ţară.

Când va începe procesul de retragere din Afganistan

Aliaţii din cadrul NATO şi-au anunţat miercuri decizia de a începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai pentru a o finaliza "în câteva luni".

"Aliaţii au decis că noi vom începe să ne retragem forţele din cadrul misiunii 'Resolute Support' către 1 mai. Această retragere va fi ordonată, coordonată şi deliberată. Aşteptăm ca retragerea tuturor forţelor americane şi a celor ale misiunii să se termine în câteva luni", precizează un comunicat publicat după anunţul preşedintelui american Joe Biden.

Afirmând că SUA "şi-au îndeplinit obiectivul" în Afganistan, preşedintele Joe Biden a promis că retragerea trupelor americane până la 11 septembrie nu va fi făcută într-un mod "precipitat" şi a cerut talibanilor să-şi respecte "angajamentul" de a nu ameninţa SUA.

Data de 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele din SUA, nu este menţionată în comunicatul de presă al NATO.

"Orice atac al talibanilor împotriva trupelor aliate în timpul retragerii va primi un răspuns energic", a avertizat Alianţa Nord-Atlantică în comunicatul său.

"Vom continua să susţinem" procesul de pace din Afganistan şi "salutăm" conferinţa de pace de la Istanbul, preconizată să aibă loc între 24 aprilie şi 4 mai ca pe "o oportunitate de a face să avanseze" acest proces, se spune în comunicatul publicat la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă între miniştrii de externe şi miniştrii apărării din cele 30 de state membre ale Alianţei.

10.000 de soldați NATO în Afganistan

În prezent, aproximativ 10.000 de soldaţi ai NATO şi ţărilor partenere se află în Afganistan, oferind sprijin guvernul ales democratic, prin instruirea şi consilierea forţelor de securitate în lupta lor împotriva extremiştilor islamişti, precum talibanii.

În acelaşi timp, preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a declarat că a vorbit cu omologul său american Joe Biden despre retragerea totala a soldaţilor americani din Afganistan până la începutul lunii septembrie, asigurând că va "respecta" această decizie.

Forţele de securitate afgane "sunt pe deplin capabile să-şi apere poporul şi ţara, ceea ce au făcut de la început", a declarat el într-un tweet după convorbirea telefonică.

"Vom lucra cu partenerii noştri americani pentru a asigura o tranziţie lină", a adăugat Ashraf Ghani.

Ţările cele mai angajate în Afganistan sunt SUA, Germania, Turcia, Regatul Unit ş Italia. Acestor cinci ţări le revin 6.000 din cei 9.592 de soldaţi angajaţi de 36 de state membre ale NATO şi parteneri precum Ucraina (10 soldaţi) în operaţiunea NATO "Resolute support".

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri