Un vaccin candidat împotriva malariei a demonstrat o eficienţă până acum de neegalat de 77% în studiile din Africa, oferind speranţa unei descoperiri majore în lupta împotriva acestei boli care ucide în principal copii, a declarat vineri dezvoltatorul său, Universitatea Oxford.

Vaccinul, R21/Matrix-M, este primul care atinge obiectivul de eficacitate de 75% stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat universitatea, care colaborează cu compania farmaceutică americană Novavax.

Publicate în revista ştiinţifică The Lancet, "aceste noi rezultate oferă mari speranţe cu privire la potenţialul acestui vaccin", a declarat profesorul Adrian Hill, directorul Institutului Jenner de la Universitatea Oxford, care se află de asemenea la originea vaccinului anti-COVID19 dezvoltat împreună cu AstraZeneca.

Acest ser, care ar putea fi aprobat în termen de doi ani, este sinonim cu speranţa în momentul în care temerile cu privire la rezistenţa malariei la tratament sunt tot mai mari.

Cifre înfricoșătoare: malaria a ucis peste 400.000 de persoane la nivel mondial, în 2019

Această boală parazitară transmisă de un ţânţar a ucis peste 400.000 de persoane la nivel mondial în 2019, dintre care două treimi copii cu vârsta sub cinci ani. Marea majoritate a cazurilor (94% din cele 229 de milioane de infectări la nivel mondial) şi a deceselor apar în Africa, potrivit OMS.

Potrivit unui studiu de fază II realizat în 2019 în rândul a 450 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 luni în Burkina Faso, vaccinul de la Universitatea Oxford a demonstrat o eficacitate de 77% la cei care au primit o doză mare de adjuvant şi de 71% la cei care au primit o doză mai mică.

Nu s-au observat efecte secundare grave. Recrutarea a 4.800 de copii în patru ţări africane a început pentru faza finală a studiilor clinice.

Vaccinul poate fi fabricat la scară largă şi la un cost redus, au subliniat dezvoltatorii săi. Un parteneriat a fost încheiat cu Serum Institute din India (SII), care produce deja vaccinul anti-COVID Oxford/AstraZeneca, pentru "fabricarea a cel puţin 200 de milioane de doze anual în următorii câţiva ani", a mai spus Adrian Hill.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri