Pretul petrolului s-a apropiat luni de 63 de dolari pe baril, un nivel record pentru anul 2007, pe fondul tensiunilor in crestere intre marile puteri occidentale si Iran, care nu vrea sa renunte la programul sau nuclear.

Iranul, care este al patrulea exportator mondial de petrol, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca isi va limita cooperarea cu organul Organizatiei Natiunilor Unite de inspectie a activitatilor nucleare, refuzand sa isi sisteze "chiar si pentru o clipa" programul sau nuclear, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru impunerea unor noi sanctiuni.

Pe piata americana petrolul a crescut cu 53 de centi pana la un nivel record pentru primele trei luni ale anului curent, de 62,81 dolari pe baril. Pre'ul petrolului Brent a crescut cu 62 de centi, pana la nivelul de 63,80 de dolari pe baril.

Ultimele evenimente intre Teheran si puterile occidentale, inclusiv capturarea de catre fortele iraniene a 15 militari britanici in zona Golfului Persic, au alimentat ingrijorarile legate de posibilitatea sistarii exporturilor iraniene de petrol, ce se ridica la 2,2 milioane barili pe zi.

"Situatia din Orientul Apropiat a devenit mult mai nesigura si riscul intensificarii tensiunilor a dus la majorarea preturilor la petrol, putand contribui si in viitor la aceasta tendinta de crestere", a declarat un analist al Commonwealth Bank of Australia, David Moore.

Pretul petrolului a urcat cu aproximativ 25% fata de cel mai redus nivel al anului, de 49,90 dolari pe baril atins la jumatatea lunii ianuarie, cresterea datorandu-se reducerii rezervelor Statelor Unite ale Americii, cu putin timp inainte de inceperea sezonului de vara, cand consumul se mareste substantial.

Insa nivelul actual este insa cu mult sub plafonul maxim atins in luna iulie 2006, cand pretul petrolului a crescut pana la nivelul record de 78,40 dolari pe baril.