Un nou studiu indică faptul că viteza topirii ghețarilor s-a dublat în ultimele două decenii, mult mai rapid decât se anticipa sau au măsurat în trecut oamenii de știință, potrivit CNN.

În cadrul studiului, publicat în revista Nature, autorii au utilizat mai multe seturi de date NASA prin satelit, din anii 2000. Ghețarii se găsesc, în general, în locații incredibil de îndepărtate sau inaccesibile, ceea ce înseamnă că doar câteva sute din cei peste 200.000 de ghețari sunt monitorizați.

Cu toate acestea, prin utilizarea seturilor de date de la NASA, au reușit să arate că ghețarii au pierdut aproximativ 5.073 gigatone de masă din 2000 până în 2019 - sau 11.180.000.000.000.000 de lire sterline (11 cvadrilioane 180 de trilioane). Este echivalentul a peste 553 milioane de Turnuri Eiffel.

Din 2000 până în 2019, rata topirii ghețarilor a accelerat de la o valoare estimată de 0,36 metri pe an la 0,69 metri pe an.

Autorii studiului au descoperit că cea mai rapidă creștere a topirii ghețarilor a avut loc în Alaska, vestul Canadei și Statele Unite. În Noua Zeelandă, se crede că ghețarii s-au topit de aproape șapte ori mai mult decât rata dintre 2015 și 2019 comparativ cu începutul secolului.

Topirea ghețarilor este una dintre cele mai directe consecințe ale încălzirii globale și unul dintre indicatorii cheie ai schimbărilor climatice, potrivit oamenilor de știință. Deși autorii nu au studiat cauza topirii ghețarilor, au indicat că zonele în care ghețarii s-au micșorat au cunoscut modificări ale precipitațiilor și temperaturii pe termen lung, care sunt în concordanță cu schimbările climatice.

Sursa foto: Alexander Erdbeer / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri