O sticlă de vin Chateau Petrus din recolta anului 2000, care a călătorit în spaţiu la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a fost pusă în vânzare de casa de licitaţii Christie's, ai cărei specialişti au estimat-o la aproximativ 1 milion de dolari, informează AFP, preluat de Agerpres.

Dacă preţul estimat va fi atins, atunci aceasta va deveni cea mai scumpă sticlă de vin din lume.

Ea a făcut parte dintr-un lot de 12 sticle trimise la bordul ISS în noiembrie 2019, la iniţiativa unui start-up european, Space Cargo Unlimited (SCU). După 14 luni de maturare pe orbita Terrei, preţioasele sticle de vin au revenit pe Terra în ianuarie 2021.

Testele realizate ulterior de Institutul de ştiinţe ale viţei-de-vie şi ale vinului (ISVV) din cadrul Universităţii Bordeaux au arătat că Chateau Petrus este în continuare "un vin foarte bun" după sejurul său petrecut în spaţiu.

La finalul unei sesiuni de "degustare în orb", anumite diferenţe au fost totuşi constatate între versiunea "celestă" şi cea terestră, iar ele au constat în principal în culoare, dar şi, uneori, în nuanţe ale mirosului şi gustului.

Chateau Petrus este una dintre sticlele spaţiale puse în vânzare de casa Christie's, ai cărei specialişti au estimat că aceasta ar putea atinge un preţ de vânzare de "aproximativ 1 milion de dolari", a precizat marţi un purtător de cuvânt al casei de licitaţii.

Suma obţinută din vânzare va fi utilizată pentru a finanţa cercetări agricole şi viitoare misiuni spaţiale.

Dacă această sticlă va atinge sau se va apropia de preţul estimat, ea va stabili un nou record în materie de vânzări omologate pentru vinuri.

Recordul actual, pentru o sticlă standard (75 cl), a fost stabilit în octombrie 2018 în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's la New York de o sticlă Romanee-Conti din recolta anului 1945, care a fost vândută cu 558.000 de dolari.

Casa Christie's precizează că nu va organiza o licitaţie publică, ci o vânzare privată, ceea ce înseamnă că preţul tranzacţiei şi identitatea cumpărătorului vor rămâne confidenţiale, cu excepţia situaţiei în care cumpărătorul va alege să le facă publice.

Chateau Petrus face parte din gama vinurilor Pomerol şi este considerat unul dintre cele mai reputate vinuri din lume. Domeniul Chateau Petrus este situat în perimetrul celebrelor podgorii din regiunea franceză Bordeaux.

O sticlă clasică de Chateau Petrus din anul 2000, considerat un sortiment de lux, se vinde în prezent cu aproximativ 4.500 de euro (circa 5.400 de dolari).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri