Cei 490 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene isi vor putea plati facturile oriunde in cadrul blocului european folosind carduri si transferuri de sume dintr-un singur cont bancar, conform reglementarilor ce vor fi adoptate de ministrii europeni de finante, relateaza presa internationala.
Prin crearea Zonei Unice de Plati Euro (SEPA), Comisia Europeana urmareste sporirea competitivitatii in cadrul sectorului financiar, reducerea costurilor si extinderea ofertelor pentru consumatori.

Comisia Europeana, cea care a propus aceasta masura, estimeaza ca odata cu crearea SEPA, economia europeana va beneficia de reducerea cu 50 pana la100 de miliarde de euro pe an a cheltuielilor, tinand cont de faptul ca tranzactiile transfrontaliere vor deveni la fel de ieftine ca si cele nationale.

Noul sistem de plati pan-european, bazat de standarde tehnice comune, va pune capat sistemului national actual pana in 2010, facilitand activitatea noilor intrati pe piata platilor transfrontaliere.

"Un nou sistem de plati mai eficient si mai competitiv va reduce nivelul comisioanelor platite de cetatenii europeni pentru serviciile bancare de baza, in acest moment, costul mediu anual al acestora variaza de la 34 pana la 252 de euro", au declarat reprezentanti ai Comisiei Europene.

Aceasta regula, care se va aplica tuturor statelor membre UE si tuturor monedelor nationale, va duce la dezvoltarea metodelor noi de plata, precum cele realizate cu telefonul mobil. Statele membre si Parlamentul European au drepturi egale de decizie privind adoptatea acestei masuri, care va presupune costuri de ordinul miliardelor de euro pe piata bancara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri