Cel de-al doilea val pandemic a pus la pământ sistemul sanitar din India. Cu peste 300.000 de cazuri noi zilnic și în jur de 3000 de decese la fiecare 24 de ore, India a depășit 21 de milioane de cazuri de COVID la nivel național. Cu un sistem medical blocat și într-o criză acută de oxigen, India se confruntă, mai mult ca sigur, și cu o subestimare a numărului zilnic de cazuri noi. Iar, dacă analizăm din punct de vedere economic, criza locală din India reprezintă o importantă amenințare pentru întreaga lume.

Intensitatea celui de-al doilea val din India pare să fie determinată de următoarele:

  • lentoarea Guvernului: autoritățile nu au dat crezare datelor culese și nici nu încercat să adune alte informații cu privire la parcursul pandemiei în stat,
  • noile tulpini: noile variante de COVID au impulsionat mersul pandemiei în India, mai ales când acestea s-au combinat,
  • evenimente majore, organizate fără măsuri de precauție.

Iată și Ce propune Anthony Fauci, renumitul epidemiolog american, pentru rezolvarea crizei sanitare din India.

India are totuși 1,4 miliarde de oameni, ceea ce o face a șasea țară din lume. Deși pare departe de Europa, inclusiv de România, iar pandemia pare că decelerează pe bătrânul continent, iată care sunt cele mai importante patru motive pentru care criza din India amenință serios economia globală, potrivit USNews.

Un an pierdut pentru India

Așa cum este menționat mai sus, India este unul dintre statele cu populații numeroase, ceea ce în mod automat o propagă în rândul celor mai importante economii la nivel internațional. Așadar, India este cea de-a cincea economie a lumii și contribuie semnificativ la creșterea sau descreșterea economiei globale.

Chiar și la începutul anului 2020, înainte de apariția pandemiei, FMI a menționat că producția indiferentă a Indiei este principalul motiv pentru creșterea mondială lentă din 2018 și 2019. FMI și-a redus prognoza pentru 2020 la 5,8%, pentru că se aștepta la același comportament din partea țării. În prezent, creșterea mondială pentru 2020 ar fi scăzut cu aproximativ 4%, India raportând o scădere de 10%.

Pentru 2021, cu toții estimau o ameliorare a cifrelor, însă situația din India dă peste cap calculele Marilor Puteri. Pentru început, Sonal Varma, economistul indian al grupului de investiții Nomura, a precizat că prevede o scădere a PIB-ului de până la 1,5% pentru acest trimestru.

La aceasta se mai adaugă și situațiile delicate din Brazilia și Africa de Sud, care compromit și mai mult economia globală.

Restricții internaționale

Așa cum ne-am obișnuit, pandemia a putut fi ținută sub control prin intermediul restricțiilor de circulație. În ceea ce privește India, restricțiile internaționale vor rămâne în vigoare până când va fi necesar, iar ținând cont de grandoarea crizei, nu pare să se încheie prea curând embargoul pus de celelalte state.

Cu toate acestea, este dificil de izolat o țară de dimensiunile Indiei.

Într-un zbor recent de la New Delhi la Hong Kong, 52 de pasageri au fost testați pozitiv cu coronavirus. În plus, este deja cunoscut că variantele indiane ale COVID au fost descoperite în mai multe state, inclusiv în România.

Prin urmare, pentru a se proteja, țările vor impune cât mai multe restricții, ceea ce înseamnă activitate zero pentru companii aeriene, aeroporturi, transporturi și alte afaceri care depind de conexiunea cu internaționalul.

Probleme farmaceutice

Din nou, ne legăm de dimensiunile Indiei, aceasta fiind și cea de-a treia cea mai mare industrie farmaceutică, în termeni de volum. Contribuie cu 3,5% din totalul medicamentelor exportate la nivel global și reprezintă aproximativ 20% din exporturile globale de medicamente generice.

Dacă aceste exporturi scad, în mod automat, vor exista probleme cu distribuția anumitor pastile la nivel internațional, urmate de consecințe economice.

Cu toate acestea, în situația actuală, India produce 70% din vaccinurile anti-COVID la nivel global. Serum Institute din India (SII) a primit drepturile de a produce vaccinul AstraZeneca pentru 64 de țări cu venituri mici, în cadrul programului OMS Covax, precum și 5 milioane de doze destinate Regatului Unit.

Criza din India a însemnat deja că aceste exporturi de vaccinuri au fost amânate sau anulate, lăsând multe țări vulnerabile în fața unor valuri proaspete ale virusului și, probabil, amânându-și eforturile de a reveni la normal.

Dacă India nu este capabilă să furnizeze vaccin restului lumii, ne putem aștepta la efecte secundare sub formă de blocaje recurente, la o nevoie crescută de măsuri de distanțare socială și la o scădere semnificativă a activității economice.

Serviciile neprestate

Nu în ultimul rând, India furnizează personal pentru multe dintre activitățile din Europa de Vest și SUA, cu precădere în sectoarele financiar și sănătate. Cu aceste servicii acum în pericol, Camera de Comerț a SUA, de exemplu, este îngrijorată de faptul că economia indiană ar putea crea un obstacol pentru economia globală.

Și pentru Marea Britanie, legăturile comerciale cu India sunt deosebit de importante în urma Brexitului. Acest lucru este demonstrat de cele două încercări de vizită ale premierului Boris Johnson în 2021, ambele anulate în ultimul moment din cauza pandemiei.

Având în vedere toate aceste probleme și criza umanitară care se desfășoară, a devenit imperativ ca lumea să acționeze rapid pentru a ajuta India - indiferent dacă se solicită sau nu acest ajutor. Marea Britanie (concentratoare de oxigen, ventilatoare); SUA (materii prime pentru vaccin, medicamente, teste rapide și ventilatoare); Germania (oxigen și ajutor medical), Uniunea Europeană, chiar și România au sprijinit India în criza majoră prin care trece, pentru a evita o scădere a economiei globale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri