Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (ESFA) și-a actualizat evaluarea privind siguranța aditivului alimentar E-171 (dioxid de titan) pe care nu îl mai consideră sigur ca aditiv alimentar. Substanța este un ingredient esențial în majoritatea pastelor de dinți, al gumelor de mestecat pentru înălbirea dinților, dar și în alte produse precum cremele pentru protecție solară.

E-171 este un pigment artificial, fiind cunoscut și sub numele de ”alb de titan”, tocmai datorită faptului că furnizează culoarea albă specifică pastei de dinți. Dacă substanța va fi interzisă, pasta de dinți ar putea să își piardă culoarea albă atât de specifică.

Totuși, discuția este una complicată, având în vedere că în Europa pasta de dinți este considerată un produs cosmetic. Rămâne de văzut dacă restricțiile vor fi aplicate și în cazul produselor cosmetice ce pot fi ingerate, precum pasta de dinți sau chiar și în cazul cremelor solare.

”Deși dovezile privind efectele toxice nu sunt concludente, pe baza noilor date pe care la avem la dispoziție nu putem exclude temerile privind o posibilă genotoxicitate și așadar nu am putut să stabilim un nivel sigur de consum zilnic pentru acest aditiv alimentar”, a declarat profesorul Mattew Wright, președintele grupului care s-a ocupat de cercetarea E-171.

Aditivul E-171 se mai folosește și în produse de patiserie, supe, sosuri sau nuci/alune procesate.

Managerii de risc din Comisia Europeană vor folosi raportul ESFA privind E-171 pentru a decide ce măsuri vor fi luate în continuare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri