Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut încetarea imediată a tuturor violenţelor şi punerea în practică a unei încetări a focului între Israel şi palestinieni, după o reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană.

„Obiectivul este de a proteja civilii şi de a permite accesul ajutorului umanitar în Gaza'', a declarat Borrell.

El a subliniat că această declaraţie este sprijinită de 26 dintre cele 27 de state membre ale UE, dar nu şi de Ungaria. Uniunea Europeană este membră a Cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu, alături de ONU, SUA şi Rusia, scrie Agerpres.

Washingtonul joacă un rol dominant în procesul de pace din regiune şi, într-o convorbire telefonică avută luni cu premierul israelian Benjamin Natanyahu, preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat sprijinul pentru o încetare a focului.

La rândul său, Germania a lansat un apel la încetarea ostilităţilor şi a promis un ajutor umanitar în valoare de 40 de milioane de euro pentru civilii din Fâşia Gaza.

UE este cel mai mare partener comercial al Israelului şi un donator important pentru palestinieni, dar statele sale membre sunt divizate în legătură cu abordarea pe care ar trebui să o aibă blocul comunitar.

Un grup de cel puţin opt state membre mai mici, condus de Luxemburg şi care include, printre altele, Belgia, Irlanda şi Finlanda, sunt apărători deschişi ai palestinienilor.

Alte ţări membre, printre care Ungaria, Republica Cehă, Austria, Grecia, Cipru şi Polonia, sunt mai dispuse să apere interesele Israelului. Vineri, Austria a arborat şi drapelul israelian deasupra clădirii cancelariei de la Viena.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri