GE Energy Financial Services a finantat si achizitionat acest proiect in cadrul unei tranzactii de aproximativ 75 milioane dolari realizata anul trecut. PowerLight, unul dintre cei mai importanti furnizori de sisteme pentru energie solara, a conceput si implementat, iar acum opereaza si intretine uzina. Catavento, una dintre cele mai mari companii portugheze de energie reciclabila a creat si acum administreaza acest proiect.

Proiectul sustine initiativa recent adoptata de Uniunea Europeana (de reducere a emisiilor de gaze de sera), diminuand cu 30.000 tone pe an aceste emisii, fata de echivalentul energiei generate pe baza consumului de combustibili fosili.

Portugalia se bazeaza puternic pe combustibilii fosili importati, iar emisiile sale de dioxid de carbon au crescut cu 34 la suta din 1990 - unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere, la nivel mondial. Pentru a aborda acest aspect, tara implementeaza unele dintre cele mai avansate masuri stimulative din lume pentru instalarea de sisteme care genereaza energie reciclabila. Proiectul Serpa se bazeaza pe un tarif preferential fixat de guvernul Portugaliei. In Portugalia, energia solara se bucura de un sprijin puternic, pe scara larga, fiind sustinuta de 77 la suta din populatie, conform unui studiu al Comisiei Europene, publicat in ianuarie.

In cadrul ceremoniei de lansare a proiectului Serpa a fost semnat un contract de 3,7 milioane euro (4,8 milioane dolari), pentru o subventie acordata proiectului, in cadrul Programului de Modernizare Economica al Guvernului Portugaliei.

Lucrarile de constructie pentru proiectul Serpa au inceput in iunie 2006 si s-au finalizat conform planurilor, in ianuarie 2007. Unitatea este alcatuita dintr-un sistem fotovoltaic montat pe sol, care utilizeaza tehnologia cu celula solara pe baza de siliciu pentru a converti lumina soarelui direct in energie. Uzina de energie solara Serpa incorporeaza module fotovoltaice de la SunPower, Sanyo, Sharp si Suntech.

Cele 52.000 de module fotovoltaice sclipitoare ale centralei au inceput sa genereze suficienta electricitate pentru a acoperi necesitatile a 8.000 locuinte. Unitatea - un model de generare de energie curata, integrat cu activitatile agricole - este situata intr-una dintre cele mai insorite regiuni ale Europei, in regiunea agricola Alentejo din Portugalia, in oraselul Serpa, la 200 kilometri sud-est de Lisabona.

Cu produse si servicii care variaza de la motoare de avioane, generare de energie, procesarea apei si tehnologii de securizare pana la vizualizarea imaginii in medicina, continut media si materiale performante, GE deserveste clienti din peste 100 tari si are peste 300 000 angajati in intreaga lume.