Dupa opt luni de constructii si teste, GE Energy Financial Services, o unitate a General Electric, PowerLight, o filiala a SunPower Corporation si Catavento au inaugurat, in Portugalia, o centrala de energie solara de 11-megawatts.
GE Energy Financial Services a finantat si achizitionat acest proiect in cadrul unei tranzactii de aproximativ 75 milioane dolari realizata anul trecut. PowerLight, unul dintre cei mai importanti furnizori de sisteme pentru energie solara, a conceput si implementat, iar acum opereaza si intretine uzina. Catavento, una dintre cele mai mari companii portugheze de energie reciclabila a creat si acum administreaza acest proiect.

Proiectul sustine initiativa recent adoptata de Uniunea Europeana (de reducere a emisiilor de gaze de sera), diminuand cu 30.000 tone pe an aceste emisii, fata de echivalentul energiei generate pe baza consumului de combustibili fosili.

Portugalia se bazeaza puternic pe combustibilii fosili importati, iar emisiile sale de dioxid de carbon au crescut cu 34 la suta din 1990 - unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere, la nivel mondial. Pentru a aborda acest aspect, tara implementeaza unele dintre cele mai avansate masuri stimulative din lume pentru instalarea de sisteme care genereaza energie reciclabila. Proiectul Serpa se bazeaza pe un tarif preferential fixat de guvernul Portugaliei. In Portugalia, energia solara se bucura de un sprijin puternic, pe scara larga, fiind sustinuta de 77 la suta din populatie, conform unui studiu al Comisiei Europene, publicat in ianuarie.

In cadrul ceremoniei de lansare a proiectului Serpa a fost semnat un contract de 3,7 milioane euro (4,8 milioane dolari), pentru o subventie acordata proiectului, in cadrul Programului de Modernizare Economica al Guvernului Portugaliei.

Lucrarile de constructie pentru proiectul Serpa au inceput in iunie 2006 si s-au finalizat conform planurilor, in ianuarie 2007. Unitatea este alcatuita dintr-un sistem fotovoltaic montat pe sol, care utilizeaza tehnologia cu celula solara pe baza de siliciu pentru a converti lumina soarelui direct in energie. Uzina de energie solara Serpa incorporeaza module fotovoltaice de la SunPower, Sanyo, Sharp si Suntech.

Cele 52.000 de module fotovoltaice sclipitoare ale centralei au inceput sa genereze suficienta electricitate pentru a acoperi necesitatile a 8.000 locuinte. Unitatea - un model de generare de energie curata, integrat cu activitatile agricole - este situata intr-una dintre cele mai insorite regiuni ale Europei, in regiunea agricola Alentejo din Portugalia, in oraselul Serpa, la 200 kilometri sud-est de Lisabona.

Cu produse si servicii care variaza de la motoare de avioane, generare de energie, procesarea apei si tehnologii de securizare pana la vizualizarea imaginii in medicina, continut media si materiale performante, GE deserveste clienti din peste 100 tari si are peste 300 000 angajati in intreaga lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri