Canalul de Telegram de opoziţie Nexta din Belarus a anunţat duminică, 23 mai, faptul că unul dintre foştii săi colaboratori a fost reţinut după aterizarea de urgenţă la Minsk a avionului civil în care se afla şi care se îndrepta spre Vilnius, denunţând o nouă măsură de represiune din partea regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un "act abject", relatează AFP.

Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei, a explicat Nexta pe reţelele de socializare, conform Agerpres.ro.

Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă". Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activităţi teroriste".

Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Arestarea a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul "a forţat" aterizarea avionului lui Roman Protasevici care, în opinia sa, "riscă pedeapsa cu moartea în Belarus".

La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un "act abject".

"Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk", a scris pe Twitter şeful statului lituanian.

Opozantul Roman Protasevici "a fost arestat, regimul (de la Minsk) fiind în spatele acestui act abject", a adăugat Nauseda.

"Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici", a mai transmis el, făcând apel la NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, "să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale", conform unui comunicat separat difuzat de biroul său de presă.

"Voi vorbi despre asta la summitul UE de la Bruxelles" de săptămâna viitoare, a adăugat el.

Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici, fost colaborator al Nexta.

NATO spune că este un incident grav și periculos și cere o anchetă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă "un incident grav şi periculos" şi a cerut "o anchetă internaţională", relatează France Presse.

"Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor" la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris duminică pe Twitter şeful Alianţei Nord-Atlantice.

Avionul Ryanair deviat de Belarus efectua un zbor între Grecia şi Lituania, două ţări membre ale NATO.

Șefii de stat și de guvern din țările membre ale UE se vor reuni la Bruxelles

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre "posibile sancţiuni" ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European, potrivit AFP.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va include pe ordinea de zi a summitului incidentul cu avionul Boeing al Ryanair deviat duminică, "iar cu această ocazie vor fi discutate consecinţele şi posibilele sancţiuni", a scris duminică seară pe Twitter purtătorul de cuvânt citat.

UE se pregătea deja să înmulţească sancţiunile preexistente împotriva regimului din Belarus.

În acelaşi timp, Lituania, ţara de destinaţie a aeronavei deviate la Minsk, a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului, potrivit Reuters.

Propunerea unei declaraţii comune va fi înaintată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

Lituania a cerut de asemenea aliaţilor săi din UE să îi convoace pe ambasadorii Belarusului pentru a protesta împotriva folosirii de avioane militare pentru a deturna aeronave civile.

Lituania a discutat cu SUA despre necesitatea unui răspuns transatlantic puternic

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a informat despre faptul că a discutat duminică cu asistentul secretarului de stat american, Philip Reeker, despre deturnarea avionului Ryanair, îndemnând la un răspuns puternic din partea Occidentului în acest incident fără precedent, informează Reuters.

"În timpul conversaţiei s-a discutat faptul că evenimentul fără precedent trebuie să primească un răspuns transatlantic puternic", potrivit unei declaraţii a şefului diplomaţiei lituaniene.

Autorităţile din Belarus au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei Ryanair ce efectua cursa Atena-Vilnius să aterizeze duminică la Minsk, unde l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.

Procurorii lituanieni au lansat o anchetă cu privire la acest incident. Conform unui comunicat al Procuraturii Generale, acuzaţiile care fac obiectul acestei anchete includ deturnarea unui avion în scopuri teroriste şi un tratament aplicat persoanelor ce încalcă tratatele internaţionale.

Premierul lituanian Ingrida Simonyte a informat că mai multe persoane aflate la bordul avionului care a aterizat duminică seara la Vilnius, cu o întârziere de aproape şapte ore, au fost rugate să depună mărturie imediat după sosire.

"Situaţia fără precedent va trebui investigată foarte amănunţit", a adăugat premierul Lituaniei la aeroport, după întâlnirea cu pasagerii din avionul implicat în incident.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri