Intarirea nefireasca a coroanei cehe ar putea forta industria locala sa-si mute o parte a productiei in afara Cehiei, in cazul in care banca centrala a statului nu intervine, a declarat directorul Skoda, cel mai mare exportator ceh, intr-un interviu pentru Reuters. "Valoarea coroanei nu reflecta puterea economica reala a tarii, ceea ce inseamna ca moneda este supraevaluata. Procesul de restructurare este inca in desfasurare si exista elemente speculative evedente", a declarat presedintele filialei cehe a Volkswagen, Skoda Auto, Detlef Wittig.

Cu toate ca una din doua masini vandute pe piata ceha este o Skoda, cea mai mare companie din tara dupa venituri este inca puternic dependenta de cererea externa iar aproape 90% dintre vehicule sunt livrate clientilor straini.

Wittig a declarat potrivit NewsIn ca redresarea economiei Cehiei se datoreaza preponderent dezvoltarii industriei interne si, prin urmare, intarirea coroanei prezinta riscuri pentru cresterea economica. Intrebat daca Banca Nationala a Cehiei ar putea incuraja slabirea coroanei, seful de la Skoda a replicat ca este posibil, daca acest lucru este cerut cu insistenta de mediul de afaceri.

Rata dobanzii de referinta a Cehiei este, la nivelul de 2,5%, cea mai joasa din Uniunea Europeana si un sondaj Reuters estimeaza ca ratele se vor pastra dupa intalnirea lunara de politica monetara de joi.

Skoda spera sa beneficieze de pe urma cererii dinamice de pe pietele emergente, prin exporturi de piese auto care sa fie asamblate in tarile de destinatie precum Rusia sau India si care sa creasca vanzarile companiei pana la un record de 600.000 de masini in acest an. Cu toate acestea, avantajul dat Skodei de cost se diminueaza pe masura ce moneda se apreciaza.

"Am o opinie transanta despre aceasta problema. Nu cred ca vom putea continua sa furnizam piese auto uzinelor straine din Republica Ceha din moment ce coroana se intareste din ce in ce mai mult", a mai spus Wittig, care a adaugat ca posibilitatea dislocarii anticipate a unei parti a afacerii apare din ce in ce mai des.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri