Uniunea Europeană vrea să ştie dacă obstacolele puse de Rusia legăturilor aeriene sunt punctuale sau dacă este vorba de o decizie politică, înainte de a lua măsuri, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, admiţând că "riscul escaladării există mereu cu Rusia", potrivit AFP.

"Am avut informaţii despre obstacole care împiedică avioanele europene să decoleze şi să aterizeze la Moscova, ceea ce a perturbat traficul. Dar nu ştim încă dacă este vorba de cazuri izolate sau de o directivă generală a autorităţilor ruse în scopul de a obliga avioanele europene să zboare peste Belarus"', a spus el la sosirea sa la Lisabona pentru o întâlnire cu miniştrii apărării din UE, scrie Agerpres.

"Studiem situaţia, dar sincer, trebuie să aşteptăm şi să vedem înainte de a lua măsuri", a opinat Borrell.

Ministrul apărării portughez, Joao Gomes Cravinho, gazda reuniunii, a apreciat la rândul său că aceste obstacole sunt "în logica unei riposte la sancţiunile europene împotriva Belarus".

UE a decis luni să interzică spaţiul său european şi aeroporturile sale pentru avioanele din Belarus şi a recomandat companiilor europene să evite spaţiul aerian al acestei ţări.

Trei zboruri provenind din capitale UE spre Moscova - un Air France Paris-Moscova vineri, un altul miercuri şi un Austrian Airlines Viena-Moscova joi - au fost anulate din lipsa autorizaţiei pentru noi rute care să evite Belarusul.

Compania austriacă a indicat că ea nu a primit undă verde din partea Rusiei pentru o schimbare a itinerariului destinat să evite spaţiul aerian al Belarus, în timp ce Air France a evocat după anularea primului zbor "raţiuni operaţionale legate de ocolirea spaţiului aerian belarus care necesită o nouă autorizaţie din partea autorităţilor ruse pentru a intra pe teritoriul lor".

Anularea zborurilor au drept cauză strict "chestiuni tehnice", a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pretinzând că este vorba înainte de toate de a "asigura securitatea aeriană" a pasagerilor.

"Când avioanele ocolesc Belarus, ele cer să zboare în diferite locuri, care sunt absolut necoordonate, ceea ce duce la probleme tehnice", a adăugat Peskov, asigurând că Rusia nu are "niciun motiv pentru a avea noi probleme" cu Uniunea Europeană.

Şefii de stat din Uniunea Europeană au decis luni să sancţioneze deturnarea spre Minsk a unui avion de linie european, ce efectua un zbor de la Atena la Vilnius, de către un avion al Forţelor aeriene belaruse pentru a aresta doi dintre pasagerii săi, un tânăr jurnalist belarus şi prietena sa de naţionalitate rusă.

Air France a declarat vineri că a fost nevoit să anuleze zborul Paris-Moscova "din motive operaţionale legate de ocolirea spaţiului aerian belarus, fiind necesară o nouă autorizaţie din partea autorităţilor ruse pentru a intra pe teritoriul lor".

Zborul precedent de miercuri nu a avut loc din aceleaşi motive, determinând Ministerul francez al Transporturilor să solicite Rusiei să respecte "principiul reciprocităţii" care guvernează relaţiile bilaterale.

Compania austriacă Austrian a fost nevoită şi ea să anuleze joi un zbor Viena-Moscova din lipsa autorizaţiei din partea Rusiei de a schimba ruta.

Dar acesta a obţinut vineri permisiunea autorităţilor ruse de a ocoli Belarus. Un zbor Austrian Airlines de la Viena a survolat în cursul dimineţii Ucraina, la sud de Belarus, pentru a ajunge în capitala rusă, potrivit FlightRadar24.

Sursa foto: aapsky / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri