Bruxelles-ul a decis sa trimita Greciei o scrisoare de notificare oficiala pentru ca a interzis importurile de miei si iezi din Romania, Bulgaria si Ungaria - membre ale Uniunii Europene - si din tari terte
Cum comertul si regulile intracomunitare referitoare la importurile de animale si produse animaliere sunt armonizate, astfel de interdictii unilaterale contravin legislatiei UE, arata un comunicat al Comisiei Europene conform NewsIn. Potrivit unei decizii adoptate de Ministerul elen al Agriculturii la inceputul lunii martie 2007, autoritatile veterinare din Grecia nu au voie sa dea aviz pentru importul de miei si iezi destinati cresterii si nu sacrificarii imediate. Mai mult, autoritatile elene au introdus un sistem care prevede ca pentru mieii si iezii din orice alt stat membru trebuie sa fie obtinut un permis de import inainte de a fi adusi in Grecia. Aceste restrictii au deranjat multi operatori eleni, care au contactat Comisia pentru a se plange despre pierderile financiare substantiale, rezultat direct al acestei masuri.

Potrivit legislatiei europene (Directiva 91/68/EEC), prevederile pentru comertul intracomunitar cu ovine si caprine vii sunt complet armonizate. Aceasta inseamna ca, de indata ce conditiile prevazute de directiva sunt indeplinite, statele membre nu au voie sa impuna alte conditii sau orice fel de bariere pentru importul acestor animale din orice alta tara din UE. in ceea ce priveste importurile din tari terte, legislatia UE (Directiva 2004/68/EC) prevede conditii stricte de sanatate pentru orice animal copitat viu care este importat sau transportat prin tari UE.

Acestea sunt masuri armonizate, destinate sa protejeze sanatatea animala si siguranta alimentara ae intreg teritoriul UE. Statele membre nu pot sa impuna niciun fel de conditii suplimentare celor deja prevazute de legislatia comunitara si nici nu pot decide unilateral sa intrerupa importurile din nicio terta tara care a primit aprobarea Comisiei de a face exporturi in UE. Din aceste motive, Comisia a decis sa deschida in regim de urgenta procedura de infringement impotriva Greciei, se arata in comunicat.

In momentul in care Comisia declanseaza procedura de infringement (incalcare a legislatiei comunitare) impotriva unui stat, respectiva tara primeste o scrisoare de notificare oficiala (letter of formal notice), care este primul pas al acesteia. Autoritatile au la dispozitie doua luni de zile sa modifice legislatia, iar daca ea va fi in acord cu aquis-ul comunitar, procedura de infringement este oprita.

Daca dupa aceasta perioada de timp ceea ce contravine legislatiei comunitare nu este scos din legislatia nationala, Comisia trimite un alt document - reasoned opinion (argumentatie) - in care explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat. Autoritatile nationale au la dispozitie alte doua luni pentru a se conforma cerintelor europene.

In cazul in care autoritatile ar refuza anularea masurilor contestate, Comisia Europeana da in judecata respectivul stat. Dupa o decizie a Curtii Europene de Justitie si in cazul unui verdict nefavorabil, statul respectiv ar trebui sa-si schimbe legislatia. Daca refuza si de aceasta data, Comisia poate face apel si, in urma deciziei Curtii Europene de Justitie, respectivul stat ar trebui nu numai sa schimbe legislatia, ci si sa suporte penalitati financiare substantiale. Intreaga procedura este insa unde indelungata, care poate dura pana la un an si jumatate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri