Noi reguli de călătorie în interiorul statelor UE ar putea intra în vigoare pentru copiii ai căror părinți sunt vaccinați. Comisia Europeană propune ca minorii sub 12 ani cu părinți complet vaccinați să nu mai fie nevoiți să stea în carantină, indiferent de țara din care călătoresc.

„Pentru a asigura unitatea familiei, minorii care călătoresc cu părinții ar trebui să fie exceptați de la carantină atunci când părinții nu trebuie să se supună carantinei, de exemplu datorită faptului că sunt vaccinați. Copiii sub 6 ani ar trebui, de asemenea, să fie exceptați de la testarea legată de călătorii”, se arată în anunțul Comisiei Europene.

Propunerea ca minorii să nu mai fie nevoiți să stea în carantină vine în contextul în care Comisia propune ca statele membre să relaxeze treptat măsurile privind călătoriile, inclusiv, în primul rând, pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID.

„În ultimele săptămâni am asistat la o scădere continuă a numărului de infectări, ceea ce demonstrează succesul campaniilor de vaccinare în întreaga UE. În paralel, încurajăm, de asemenea, posibilitățile de testare accesibile din punctul de vedere al costului și disponibile pe scară largă. În acest context, statele membre elimină acum treptat restricțiile legate de COVID-19 atât pe plan intern, cât și în ceea ce privește călătoriile. Astăzi, propunem ca statele membre să se coordoneze în privința acestei eliminări treptate a restricțiilor privind libera circulație, ținând seama de noul nostru instrument comun: certificatul digital al UE privind COVID. Ne așteptăm acum ca statele membre să utilizeze în mod optim acest instrument și recomandarea de a le permite tuturor cetățenilor să se deplaseze din nou liber și în siguranță”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

Ce alte propuneri vin din partea Comisiei Europene, pentru a încuraja libera circulație în UE, în contextul COVID-19

  • Persoanele vaccinate complet care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii la 14 zile după ce li s-a administrat ultima doză.

Această exceptare ar trebui să se refere, de asemenea, la persoanele vindecate cărora li s-a administrat o singură doză dintr-un vaccin cu 2 doze. În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a aplica derogarea de la restricțiile privind libera circulație și în alte situații, de exemplu după prima doză dintr-un vaccin cu 2 doze, acestea ar trebui, de asemenea, să accepte, în aceleași condiții, certificate de vaccinare pentru un vaccin împotriva COVID-19.

  • Persoanele vindecate care dețin certificate în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii în cursul primelor 180 de zile după un test PCR pozitiv.
  • Persoanele care dețin un certificat de testare valabil în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la eventualele cerințe de carantină. Comisia propune următoarea perioadă standard de valabilitate pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptate de statul membru în cauză, 48 de ore pentru testele antigenice rapide.
  • „Frâna de urgență”: Statele membre ar trebui să reintroducă măsuri privind călătoriile pentru persoanele vaccinate și cele vindecate în cazul în care situația epidemiologică se deteriorează rapid sau în cazul în care s-a raportat o prevalență ridicată a variantelor care suscită îngrijorare sau interes.
  • Clarificarea și simplificarea cerințelor, atunci când sunt impuse de statele membre pe baza propriilor procese decizionale:
  1. Călătorii care sosesc din zonele verzi: nicio restricție
  2. Călătorii care sosesc din zonele portocalii: statele membre ar putea solicita un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR).
  3. Călătorii care sosesc din zonele roșii: statele membre ar putea solicita călătorilor să se supună carantinei, cu excepția cazului în care au efectuat un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR).
  4. Călătorii care sosesc din zonele roșu închis: călătoriile neesențiale ar trebui să fie puternic descurajate. Se aplică în continuare cerințele privind testarea și carantina.
  • Comisia propune adaptarea pragurilor care stau la baza hărții ECDC, având în vedere situația epidemiologică și progresele în materie de vaccinare. Pentru zonele marcate cu portocaliu, propunerea este de a majora pragul de notificare cumulată a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 14 zile de la 50 la 75. În mod similar, pentru zonele roșii, se propune ajustarea intervalului pragului de la intervalul actual de 50-150 la 75-150.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri