Elon Musk, fondatorul Tesla spune că lipsa cipurilor provoacă haos în lanțul de aprovizionare al producătorului auto și învinovățește companiile care comandă mai multe dispozitive decât le sunt necesare. Musk a comparat situația din prezent cu cea de la începutul pandemiei, când oamenii din întrega lume s-au înghesuit în supermarketuri, într-o goană nebună după hârtie igienică.

”Cea mai mare dificultate este pentru lanțul de aprovizionare, în mod deosebit când vine vorba despre cipurile de tip microcontroller. Nu am mai văzut niciodată așa ceva!”, a scris CEO-ul Tesla, pe Twitter, citat de Bloomberg.

Frica de a rămâne în pană determină companiile să comande mai mult decât le este necesar, la fel cum a fost criza de hârtie igienică, doar că la o scară epică.

Elon Musk, CEO Tesla

”Seceta” de cipuri înregistrată la nivel global de la startul pandemiei a lovit profitul Tesla în primul trimestru din acest an, fiind totodată cea mai mare problemă pentru lanțul de aprovizionare al producătorului auto american.

Luna trecută, firma de consultanță AlixPartners a estimat că producătorii de autovechicule vor pierde, anul acesta, vânzări de 110 miliarde de dolari, aproape dublu față de estimarea inițială.

Oficialii companiei producătoarea de cipuri Taiwan Semiconductor Manufacturing, au spus luna trecută, că vor mări producția de cipuri cu 60%, în următoarele 12 luni, pentru a ușura aprovizionarea producătorilor de mașini cu aceste dispozitive. Totuși, producătorii de cipuri i-au avertizat pe cei de mașini și de piese auto că ”foametea” de cipuri va persista încă un an de zile.

Tesla a crescut prețul automobilelor electrice produse din cauza creșterii costurilor materiilor prime și a presiunii pe lanțurile de aprovizionare, a mai scris Musk în tweetul său. Producătorul de mașini a ales să înlăture o facilitatea de suport lombar pentru modelul 3 Sedan și modelul Y SUV, deși Musk a spus că aceasta a fost, de fapt, o decizie legată de slaba solicitare a facilității de către clienți.

Alți producători de autovehicule au renunțat la mai multe dotări, precum sistemul de navigație sau oglinzile pentru punctul mort, din cauza crizei globale de cipuri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri