Astronomii au surprins izbucnirea razei gamma în explozia unei stele căzătoare apropiată de Pământ.

Când o stea ”moare” se transformă în supernovă creând sclipiri de raze gamma sau raze X emisii cunoscute și sub termenul de explozii de raze gamma. Acestea sunt considerate a fi cele mai mari explozii din univers, iar acum cercetătorii au reușit să surprindă una mai aproape ca niciodată. Acest fapt i-a intrigat pe cercetători deoarece explozia, a cărei mărime poate provoca inclusiv o gaură neagră, schimbă modul în care erau privite, până acum, aceste evenimente cosmice, potrivit cnet.com.

Sateliții Fermi și Swift ai NASA au detectat o undă gamma din direcția constelației Eridianus pe 29 august 2019. Aceasta a fost catalogată ca GRB 190829A și aproape instantaneu, observatoarele astronomice din întreaga lume au început să se concentreze asupra evenimentului, pentru a colecta mai multe date despre eveniment.

S-a dovedit a fi la un miliard de ani lumină distanță, una ”confortabilă” pentru a urmări spectacolul violet, însă de 20 de ori mai aproape de Pământ decât o astfel de explozie înregistrată până acum.

Stăteam în primul rând când am văzut raza gamma țâșnind!

- Andrew Taylor, centrul de cercetare, Deutsches Elektronen-Synchrotron -

O explozie de acest tip are două faze. Prima este o explozie cu undă haotică, care durează circa un minut, în timp ce a doua fază, care constă într-o stingere treptată a strălucirii exploziei poate fi observabilă chiar și câteva zile. Taylor a adăugat că a doua faza a GRB 190829A a putut fi observată timp de câteva zile, la fel și energia razelor gamma, ceea ce este fără precedent.

Acest record de radiații energetice care au putut fi observate de cercetătorii se datorează relativei apropieri a exploziei.

Din ceea ce se știa, până la data acestui nou tip de explozie, se credea că razele X și gamma sunt produse de două tipuri de mecanisme, care implică ciocnirea particulelor. Noile date arată însă că, cele două tipuri de raze, X și gamma, sunt rezultatul aceluiași mecanism.

”Este mai degrabă neașteptată această concluzie!”, spune Dmitry Khangulyan de la Universitatea Rikkyo din Tokyo.

În urma acestui eveniment, care a doborât recordurile în ceea ce privește observarea spațială, concluzia este că mai sunt încă foarte multe de înțeles despre acest tip de explozii.

”În viitor, detectarea razelor gamma cu ajutorul instrumentelor de ultimă generație, cum este telescopul Cherenkov Array care se constuiește în Anzii chilieni și un altul în insula La Palma din insulele Canare este promițător”, a spus Stefan Wagner, purtător de cuvânt al sistemului stereoscopic de energie înaltă, un observator specializat localizat în Namibia.

Desigur, cel mai important este ca, în viitor, următoarele astfel de explozii să rămână la milioane, dacă nu chiar miliarde de ani lumină distanță de Pământ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri