Agentia de evaluare Standard and Poor's a urcat ratingul Poloniei pentru datoria in moneda locala si in valuta, cu perspectiva stabila, datorita estimarilor privitoare la cresterea economica masiva, ceea ce a determinat aprecierea zlotului. Ratingul Poloniei, de care depinde valoarea obligatiunilor guvernamentale ale tarii, a fost influentat de factorii politici, dar perspectiva sa este stabila, au spus analisti S&P, citati de Reuters.

Standard & Poor's a urcat ratingul Poloniei cu o treapta, la A-, dupa ce si alte agentii de rating au luat decizii asemanatoare, deoarece datoria Poloniei a scazut in ultimii ani in termeni de produs intern brut, alimentata de faptul ca economia a avut cea mai tare crestere de aproape o decada.

"Urcarea ratingului arata perspectivele de crestere economica puternica si echilibrata a Poloniei, care au ramas independente fata de deteriorarea mediului politic al tarii", a spus potrivit NewsIn analistul agentiei pentru Polonia, Kai Stukenbrock.

Perspectiva stabila echilibreaza estimarile macroeconomice pozitive ale Poloniei cu riscurile generate pe de o parte de instabilitatea politica, pe de alta parte de sansele slabe ale realizarii reformelor structurale necesare si ale accelerarii consolidarii fiscale. Zlotul s-a apreciat cu aproape 0,5% dupa publicarea stirii, iar randamentul obligatiunilor in moneda locala a scazut cu aproximativ doua puncte procentuale, spune Reuters.

"Ameliorarea conditiilor economice principale a fost subevaluata in mare masura de jucatorii de pe piata, dar o astfel de decizie este intotdeauna o surpriza, asa ca ar trebui sa determine aprecierea zlotului", a spus un economist de la grupul financiar-bancar Merrill Lynch, Radoslaw Bodys, citat de Reuters. "Este clar de mai multa vreme ca Polonia are una dintre cele mai bune dezvoltari economice din regiune", a adaugat Bodys.