Un studiu recent, care analizează nivelul de stres din cadrul celor mai mari orașe din lume, iar în mod surprinzător, Bucureștiul nu se află chiar printre cele mai stresante.

Studiul realizat de VAAY indică un nivel de stres mai ridicat în orașele cu o densitate a populație mai mare, cu venituri mult mai scăzute, cu niveluri de poluare a mediului, fonică și chiar de iluminare ridicate, dar și cu o infrastructură de sănătate precară sunt printre cele mai stresante. Evident, la nivelul de stres al locuitorilor contribuie și insatisfacția populației față de autoritățile locale și traficul îngreunat.

Nimic nou până în acest punct. Sunt factori la care ne-am aștepta să ne streseze cel mai mult. Probabil nu este o surpriză să aflăm că printre cele mai puțin stresante orașe se numără cele din nordul Europei. De altfel, nordicii europeni sunt considerați printre cei mai fericiți oameni de pe planetă.

Islanda este pe locul 4 în lume la capitolul indice de fericire ca națiune, iar în topul VAAY, Reykjavik are cel mai scăzut indice de stres. Locuitorii acestui oraș sunt extrem de mulțumiți cu nivelul de egalitate între sexe, cu nivelul scăzut de poluare a mediului înconjurător, dar și cu liniștea din oraș. Stau destul de rău la capitolul rată a șomajului în comparație cu alte orașe, 8,2%, dar probabil că toate celelalte aspecte compensează pentru acest lucru.

Berna are al doilea cel mai scăzut indice de stres dintre marile orașe ale lumii, iar Elveția este pe locul 3 în ceea ce privește indicele de fericire al populației. Locuitorii Bernei par a fi extrem de mulțumiți în ceea ce privește stabilitatea financiară, obținând un procentaj de 100% în ceea ce privește lipsa de griji a banilor.

Helsinki, capitala Finlandei, cea mai fericită națiune din lume, completează podiumul celor mai puțin stresante orașe.

Topul celor mai puțin stresante (sursa: vaay.com) Tabelul din sursă este interactiv și puteți rearanja ordinea în funcție de fiecare indice în parte

Topul celor mai puțin stresante orașe

Cum arată clasamentul la celălalt capăt

Mergând la celălalt capăt al clasamentului, Mumbai este cel mai stresant oraș din lume pentru locuitorii săi. Un oraș extrem de aglomerat, cu o densitate de 4.764 de locuitori/km2, cu lume nemulțumită de foarte multe aspecte, de la guvernanță, la finanțe, de la sistemul de sănătate, la traficul aglomerat din oraș. Surprinzător sau nu, cifrele oficiale spun că rata de șomaj ar fi de doar 3,6%, o cifră care ar putea fi totuși contestată. Locuitorii orașului sunt și cei mai nemulțumiți și de vremea din regiunea orașului.

Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria, care până în 1991 a fost și capitala țării, este al doilea cel mai stresant oraș din lume. Cu siguranță, nivelul de stres este alimentat de rata de șomaj uriașă, 37,1%, cea mai mare din acest clasament, insatisfacția ridicată față de autorități și față de infrastructura sanitară precară.

Manila este al treilea cel mai stresant oraș din lume, locuitorii din capitala filipineză fiind cel mai puțin mulțumiți de calitatea traficului, de gălăgia din oraș, de autorități, dar moderat îngrijorați de situația financiară.

Top orașe stresante(Sursa: vaay.com)

Unde se află Bucureștiul?

Cât despre capitala țării noastre, Bucureștiul se află pe locul 72 în lume, dacă ne raportăm la Reykjavik, adică pe locul 28 în ceea ce privește indicele de stres ridicat. Stăm bine la capitolul șomaj, rata fiind printre cele mai scăzute din lume, de doar 1,2%.

Bucureștenii nu par a fi chiar cei mai stresați de stabilitatea financiară, dar este posibil ca rezultatele sondajului în această privință să nu fie chiar cele mai relevante. Românilor le e jenă să recunoască de obicei că au salarii mici, așa că mai „distorsionează” adevărul legat de nivelul veniturilor prin sondaje.

Bucureștiul este încadrat de Panama, care este cu puțin mai stresant decât capitala României, și de Taipei, capitala taiwaneză fiind doar cu puțin mai stresantă pentru locuitorii săi, decât cel mai mare oraș al nostru.

Top orașe stresante - București

Sursa foto: Mumbai - Housing.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri