Guvernul britanic nu va prelungi termenul pentru solicitarea rezidenţei în Regatul Unit, în cadrul procedurii #EUSettlementScheme destinată cetăţenilor europeni, dincolo de data stabilită, 30 iunie 2021, a declarat miercuri Kevin Foster, secretar de stat în Ministerul de Interne britanic, relatează agenţiile DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Vor exista totuşi câteva excepţii, cum este cazul persoanelor cu probleme de sănătate, precum şi cel al persoanelor eligibile pentru obţinerea unui statut de rezident în Regatul Unit, dar care nu au solicitat încă acest statut. Persoanele identificate de guvernul britanic că se încadrează în această ultimă situaţie vor primi notificări să solicite un statut de rezident în cel mult 28 de zile.

Astfel de notificări vor fi transmise, de exemplu, lucrătorilor identificaţi în urma verificărilor efectuate la companii.

Printre celelalte categorii de persoane cetăţeni europeni care, dacă au ''motive întemeiate'', vor putea solicita statutul de rezident în Regatul Unit şi după 30 iunie se regăsesc copiii ai căror părinţi nu au reuşit să formuleze cererea sau persoanele a căror situaţie medicală nu le-a permis să se încadreze în termenul de solicitare a legalizării statutului în Regatul Unit.

În rest, orice prelungire a acestui termen după 30 iunie va conduce la şi mai multă incertitudine şi nu este o ''soluţie'', a declarat presei Kevin Foster, respingând apelurile ca termenul de solicitare a rezidenţei să fie extins pe motiv de pandemie.

Citeste si:
Cum vei putea să studiezi în Marea Britanie după 1 ianuarie
Cum vei putea să studiezi în...

În perioada scursă de la ieşirea Regatului Unit din UE cetăţenii europeni şi familiile lor au avut suficient timp să se înregistreze în cadrul procedurii #EUSettlementScheme pentru a continua să trăiască şi să muncească în această ţară, iar acum perioada de tranziţie post-Brexit şi libertatea de circulaţie (cu UE) s-au încheiat, a mai spus ministrul britanic.

Întrebat despre cele circa 400.000 de cereri pentru un statut de rezident depuse, dar care sunt încă în curs de procesare de către Ministerul de Interne britanic, el a dat asigurări că persoanele vizate nu-şi vor pierde după 30 iunie drepturile în Regatul Unit, chiar dacă până la această dată nu primesc un răspuns.

Până la sfârşitul lunii trecute au fost primite din partea cetăţenilor europeni în total circa 5,6 milioane de cereri pentru obţinerea unui statut de rezident în Regatul Unit, majoritatea soluţionate favorabil.

Conform datelor publicate de Ministerului de Interne britanic în luna mai, până la sfârşitul lunii martie 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată.

Citeste si:
Marea Britanie le închide ușa muncitorilor din UE către joburile...
Guvernul britanic le închide...

Românii sunt pe locul doi, după polonezi, în ordinea numărului cererilor aprobate. Însă numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent ('settled status'), ceilalţi obţinând statutul de rezident temporar ('pre-settled status'), în timp ce procentul polonezilor care au obţinut statutul de rezident permanent este de 77%.

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cele care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în această ţară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut sau urmează să obţină statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

Citeste si:
Interiorul planetei Marte a fost cartografiat în premieră
Interiorul planetei Marte a...

Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri