Taxa de trecere prin canalul Suez a fost majorata, in medie, cu 3%, pentru toate navele, au informat reprezentantii Autoritatii Canalului Suez (ACS).

Potrivit directorului pentru relatiile publice al ACS, Mohammed Moussa, majorarea a intrat in vigoare la miezul noptii intre sambata si duminica, asa cum anuntasera autoritatile in decembrie 2006, potrivit NewsIn. Acesta crestere a taxei este de 1,14% pentru navele de pasageri, de 3,5% pentru cele de tip cargo, 3,73% pentru petroliere si de 2,84% pentru alte tipuri de nave, printre care si cele militare.

ACS, care opereaza canalul dupa nationalizarea acestuia de catre presedintele egiptean Gamal Abdel Nasser in 1956, a mai aplicat o majorare de 3% in martie 2006. Cea mai recenta crestere a taxelor a permis autoritatii care administreaza canalul sa obtina venituri de 3,82 miliarde de dolari in 2006 fata de 3,4 miliarde de dolari in anul precedent.

Citeste si:

Aceasta suma ar trebui sa fie majorata, deoarece se prognozeaza o crestere a traficului general de 7,5%, intr-o mare parte pentru India si China. Aproximativ 7,5% din traficul mondial se efectueaza, in prezent, prin canalul Suez.

Egiptul poarta negocieri cu China pentru a obtine trecerea a aproape 100% din exporturile chinezesti catre Europa prin canalul Suez, fata de 60% in prezent, in schimbul unor taxe de tranzit scazute. Inaugurat in 1869, canalul Suez este a treia sursa de valuta a Egiptului, dupa turism si transferurile de bani ale emigratilor.