Rata de vaccinare împotriva COVID a scăzut la nivel internațional, nu numai în România. În SUA, spre exemplu, din cauza îngrijorării crescute a răspândirii rapide a variantei Delta, președintele Joe Biden a propus ca personalul medical să meargă din ușă în ușă și să încerce să convingă populația de beneficiile vaccinării.

”Trebuie să mergem din comunitate în comunitate, din cartier în cartier și chiar din ușă în ușă, la propriu, pentru a obține o rată cât mai ridicată de vaccinare”, a declarat Biden, într-o conferință de presă, potrivit BusinessInsider.com.

Experții insistă că nevaccinați sunt primii expuși în fața noi variante, cu proveniență din India, cu atât mai mult cu cât există anumite studii care atestă că tulpina Delta ar putea fi chiar mai puternică decât vaccinurile existente.

În plus, cei nevaccinați reprezintă un risc și pentru ceilalți oameni, din jurul lor, putând deveni cu ușurință purtători de virus.

”Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât cresc șansele virusului de a se multiplica”, a precizat Dr. William Schaffner, profesor la Division of Infectious Diseases la Vanderbilt University Medical Center.

Varianta există deja în 50 de state și este dominantă în cinci dintre acestea, inclusiv în California. Este estimat ca aceasta să devină dominantă și în celelalte state, în următoarele săptămâni.

”Lupta cu virusul nu s-a încheiat. Chiar acum, milioane de americani sunt nevaccinați și neprotejați. Și din această cauză, comunitățile lor sunt expuse riscului, așa cum sunt și prietenii și famillile lor”, a mai spus Biden.

Președintele american insistă pentru o politică mai aplicată a vaccinării, mai aproape de oameni, în care echipe mobile să se deplaseze la domiciliile acestora. Biden vrea ca vaccinarea anti-COVID să aibă loc și în toate spațiile publice, des frecventate, de oameni, cum ar fi farmacii, biserici, festivaluri sau locuri de muncă. Liderul american vrea ca vaccinarea să fie la fel de comună ca achiziționarea pastei de dinți.

Potrivit datelor CDC, circa 55% dintre americani sunt vaccinați cu schema completă, însă rata de imunizare a scăzut dramatic, de la 3 milioane de vaccinări pe zi, în aprilie, la aproximativ 700.000, în prezent.

Vaccinarea în România

Dorința oamenilor de a se imuniza a scăzut dramatic în România, iar multe din centrele fixe de vaccinare se vor închide sau își vor sista activitatea.

Până în prezent, 117 centre și-au suspendat acțiunile, iar 371 și-au redus programul de lucru. În schimb, personalul medical s-a angajat în programul Orașul vaccinează satul și au fost formate circa 871 de echipe mobile, care au mers în 1.792 din 2.862 de localități vizate și au vaccinat aproximativ 91.225 de persoane.

De asemenea, prin intermediul medicilor de familie au fost vaccinate peste 207.000 de persoane.

”Am reevaluat eficiența centrelor de vaccinare fixe și am observat că 80% dintre acestea vaccinează mai puțin de 25% din capacitatea alocată fiecăruia. Trebuie să echilibrăm costurile de menținere a activității deschise în centre și nu mă refer la personalul medical. Este vorba despre serviciile de chirie sau de dezinfecție”, a argumentat Gheorghiță.

Însă medicul infecționist este de părere că răspândirea rapidă a variantei Delta va duce la creșterea ratei de vaccinare în rândul românilor. În acest sens, centrele de vaccinare fixe își vor relua activitatea.

"Noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creştere în ceea ce priveşte vaccinarea Covid-19, ca urmarea a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global. De asemenea, aşa cum sunt datele estimate şi preconizate la acest moment, foarte probabil că şi în ţara noastră vom avea o creştere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta", a adăugat VAleriu Gheorghiță.

Rata de vaccinare de la nivel național este de 28%, în prezent, Bucureștiul deținând primul loc, cu 45,9% oameni imunizați. În plus, la acest moment, sunt deschise 709 centre de vaccinare, unde românii se pot prezenta și fără programare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri