O echipă de cercetători chinezi și americani au adus la „viață” în laboratoarele Universității California din Berkeley, SUA,un robot inspirat de forma gândacilor, o mașinărie extrem de simplă, dar ingenioasă și care ar putea salva numeroase vieți omenești.

Nu este mai mare decât un timbru, cântărește aproape nimic, câteva zeci de gram, dar poate susține o greutate de până la 60 de kilograme. Este agil, rapid, poate fi folosit pentru a căra mici echipamente, cum ar fi o cameră video sau un microfon, ori alți senzori, iar în acest fel pot deveni extrem de utili, potrivit Science Alert.

„Cei mai mulți roboți de aceste dimensiuni sunt extrem de fragili, iar dacă îi calci în picioare îi distrugi. Dar am descoperit că robotul nostru încă este funcțional, într-o măsură sau alta, chiar dacă se află sub greutate”; a declarat Liwei Lin, inginer mecanic din cadrul Universității California, Berkeley, SUA.

Rezistența robotului este dată în principal de design minimalist al acestuia. Așa cum veți vedea în clipul video de mai jos, are o formă extrem de simplă și funcționează după o metodă ingenioasă, dar nu foarte complicată.

„Corpul” gândacului este o simplă plăcuță dintr-un material piezo-electric, care, în funcție frecvența curentului electric care este trecut prin el, se extinde și se contractă generând mișcare. Practic, curentul care-l alimentează face materialul să vibreze, oferindu-i mobilitate.

Cercetătorii au testat mai multe modele de gândaci, cu dimensiuni de la 1 până la 3 cm. Cel de 1 cm poate atinge o viteză de 20 de cm/sec, dacă prin el este trecut un curent de 200V, la o frecvență de 850 Hz.

Ce aplicații practice ar putea avea acești gândaci? Ei bine, potrivit Yichuan Wi, inginerul în mecanică din cadrul Universității de Știință și Tehnologie Electronică din China spune că pot fi folosiți în operațiunile de salvare.

„De exemplu, în cazul unui cutremur, este foarte dificil pentru mașinăriile mari, chiar și pentru câinii de salvare de talie mare să se strecoare printre dărâmături să găsească semne de viață, așa că avem nevoie de un robot de mici dimensiuni, rapid și robust”, a explicat Wi.

În prezent, echipa de cercetare caută soluții de a dota acești gândaci cu senzori de gaze, astfel încât să fie folosiți pentru a detecta scăpările de gaze în locurile greu accesibile, fără a pune pe nimeni în pericol.

Sursa foto: Captură video - UC Berkeley

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri