La un an de la aderarea la UE, cei 10 noi membri ai Uniunii prezinta un bilant pozitiv, sustine cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ). Cresterea economica in tarile noi membre si-a pastrat ritmul superior fata de vechile tari membre si in ultimele 12 luni dupa aderare, noteaza sursa citata. Afirmatia se sustine si prin datele oficialilor de la Bruxelles, conform carora noile membre UE au avut in 2004 o crestere economica medie de 5 procente, mai mult decat dublul ratei de crestere in vechile tari membre UE. Aceasta evolutie se va pastra si in 2005, conform prognozelor economistilor de la Bruxelles, acestia estimand si pentru 2005 o crestere de circa 4 procente, dublu fata de rata de crestere in vechile tari ale UE. Si volumul investitiilor in noile tari membre a fost mai mare fata de 2003.

Potrivit Eurostat, companiile din cele 15 vechi state membre UE au investit 13,8 miliarde de euro in 2004 in noile tari membre, aproape dublu fata de cele 7 miliarde investite in 2003. Totusi, sumele investite in 2004 sunt mai mici decat cele investite in anii premergatori aderarii, de exemplu 17,2 miliarde in 2001. Pe langa aceste evolutii pozitive au existat si dezamagiri, comenteaza cotidianul german. Este vorba despre transferurile banesti nete dinspre Bruxelles, care s-au ridicat in primul an la mai putin de un procent din suma produselor interne brute a celor opt tari central si est-europene. Cauza a fost, dupa parerea analistilor de la FAZ, insuficienta pregatire a noilor membri UE pentru sistemul complex de acordare a fondurilor structurale.

Cele mai mari rate de crestere economica: Lituania, Letonia si Estonia


Ziarul face in continuare o scurta prezentare a situatiei economice pentru fiecare dintre cele opt tari din Europa Centrala si de Est, care au devenit membre UE la 1 mai 2004. Cele trei tari baltice - Lituania, Letonia si Estonia - au inregistrat cele mai mari rate de crestere economica: 6,7, 8,5 si respectiv 6,2 procente. Ele vor deveni de altfel primele tari din ultimul lot de aderare care vor trece la euro, se mai spune in ziarul german. in Polonia, cei mai avantajati de aderare au fost fermierii, care s-au bucurat de cresteri semnificative ale veniturilor.

Si firmele poloneze de transport si industria otelului au fost avantajate de aderarea la UE. in Slovenia, au avut loc concedieri in industria alimentara si textila din cauza eliminarii barierelor protectioniste. Per ansamblu insa, economia a devenit mai dinamica datorita volumului mai mare al exporturilor, noteaza FAZ. Slovacia a devenit, dupa introducerea cotei unice de impozitare si a reformelor economice ample, una dintre cele mai atractive tari pentru investitorii straini. Si Cehia si-a pastrat pozitia de tara preferata de investitori, aflandu-se in competitie cu Ungaria pentru pozitia de centru logistic al companiilor multinationale pentru Europa Centrala.

Pentru Ungaria, cel mai bun lucru dupa aderare a fost cresterea exporturilor: aproape jumatate din PIB-ul maghiar ia calea exportului. Alt aspect pozitiv este faptul ca multe companii straine si-au relocat divizia de cercetare-dezvoltare in Ungaria. Aceasta tara s-a confruntat insa cu protestul agricultorilor unguri, care nu au primit la timp subventiile de la Bruxelles.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri