Grupul Eni a cumparat lotul de active al Yukos pentru 4,36 mld. euro

Grupul petrolier Eni a cumparat pentru suma de 4,36 mld. euro lotul de active scos la licitatie de autoritatile ruse, aceste active apartinand grupului petrolier rus aflat in faliment Yukos.

Lotul scos la licitatie combina o serie de active ale Yukos, aici fiind incluse grupurile de gaze naturale Arcticgas si Urengoil si participatia de 20% detinuta de Yukos din Gazprom Neft, subsidiara petroliera a Gazprom, informeaza NewsIn. "Lotul a fost vandut grupului Enineftegaz (filiala a Eni), la un pret de 151, 53 miliarde ruble (4,36 miliarde euro), a declarat un purtator de cuvant al Agentiei ruse a Proprietatilor Statului, agentia ce a organizat aceasta licitatie.

Pretul pe pornire al licitatiei a fost de aproximativ 4,2 miliarde euro (5,6 miliarde dolari). Cotidianul Financial Times a precizat, citand surse familiare cu aceasta situatie, ca grupul Eni a semnat un acord cu Gazprom, conform caruia firma ruseasca va cumpara participatia din Gazprom Neft in cazul in care firma italiana ar castiga licitatia.

Actionarii Yukos declara ca aceasta licitatie este ilegala si au amenintat ca vor da in judecata pe oricine va cumpara active apartinand Rosneft, precizand ca Kremlinul a distrus ceea ce era odata cea mai mare companie ruseasca pentru a pedepsi ambitiile politice ale principalului actionar, Mihkail Hodorkovski si pentru a pune stapanire asupra sectorului energetic rusesc.

Rusia a vandut deja participatie de 9,4% din Rosneft, detinuta pana de curand de Yukos. Aceasta participatie a fost achizitionata de Rosneft pentru suma de 7,6 miliarde dolari, urmand a scoate la vanzare si mai multe actve ale Yukos pentru a plati datoria de 26 miliarde de dolari a companiei petroliere.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
The Times: Virus similar cu Sars-Cov-2, descoperit acum 7 ani și ținut secret
Setari Cookie-uri