Comisia Europeana a decis penalizari in valoare totala de 41,1 milioane de euro, in cazul a noua state membre, pentru ca si-au constituit stocuri excedentare, private si publice, de diferite produse agricole inainte aderarii lor la UE, la 1 mai 2004.

Bruxelles-ul acorda patru ani acestor noua tari (cele zece noi state membre din 2004 mai putin Ungaria) pentru a varsa aceasta suma la bugetul comunitar, informeaza NewsIn. Potrivit termenilor Tratatului de aderare, "noile state membre trebuiau sa se asigure ca in perioada care a precedat aderarea nu se fac stocuri de produse agricole", a reamintit Comisia. "S-a dovedit totusi ca s-au constituit stocuri de produse agricole la un nivel superior celui normal, in special de carne, produse lactate, fructe si legume", a constatat Comisia.

Totusi, nu este nimic anormal in a face stocuri, insa, de fapt, a explicat Comisia, "motivul pentru care stocurile au tendinta de a fi constituite tine in primul rand de diferenta dintre preturile Uniunii Europene si cele practicate in tarile respective inainte de aderarea lor la UE".

Aceste penalizari sunt "rezultatul a doi ani de dialog deschis si sustinut cu statele membre", a subliniat Comisia. in timpul acestei perioade, executivul european "si-a adaptat metoda de calcul, astfel incat sa ia in considerare argumentele atat de ordin general, cat si specific aduse de statele membre" si sa reduca la maxim valoarea penalitatilor.

Cea mai mare penalizare ii revine Poloniei (12,45 milioane de euro), in special din cauza stocurilor mari de carne. ii urmeaza Republica Ceha (cu 12,3 milioane) si Estonia (7,57 milioane de euro, cu precadere pentru stocurile excedentare de lapte).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri