Banca centrala a Slovaciei a facut a doua interventie in piata din ultimele saptamani, ca sa opreasca intarirea coroanei, iar reprezentantii institutiei au spus ca vor continua sa corecteze miscarile nedorite ale monedei nationale.
Dealerii de la Bratislava au spus ca banca centrala a Slovaciei a inceput sa vanda coroane miercuri dimineata, cand cotatia coroanei fata de euro a ajuns la cel mai puternic nivel din 20 martie, data la care banca centrala a intervenit ultima oara pe piata, de 33,100 coroane slovace/euro, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Banca centrala a Slovaciei a confirmat interventia si a spus ca motivele acesteia au fost volatilitatea crescuta a coroanei si miscarile "nejustificate" din ultimele zile. "Suntem pregatiti sa actionam la fel si in viitor", a declarat pentru Reuters unul dintre membrii consiliului bancii centrale a Slovaciei, Karol Mrva. "Daca vom asista la o volatilitate prea accentuata si la miscari nejustificate, suntem dispusi si pregatiti sa intervenim".

Reprezentantii bancii centrale a Slovaciei nu au comentat detaliile interventiei care a generat slabirea coroanei pana la cotatia de 33,600 coroane slovace/euro. Coroana slovaca s-a apreciat la un nivel record de 32,710 coroane/euro, dupa reevaluarea acesteia cu 8,5%, la 16 martie, in cadrul mecanismului ratelor de schimb ERM-2, anticamera zonei euro.

Reprezentantii bancii centrale au spus repetat ca moneda Slovaciei ar trebui sa fie cotata fata de euro undeva la noul nivel de 35,4424 coroane slovace/euro din ERM-2, care este considerat nivelul de echilibru justificat de conditiile economice.

Coroana puternica a ajutat banca centrala a Slovaciei sa reduca presiunile inflationiste, pe masura ce aceasta tara se apropie de momentul intrarii in zona euro in 2009. Banca centrala a Slovaciei a redus dobanda sa cheie pe doua saptamani cu 0,25% la 4,5% la sfarsitul lui martie, dupa ce intarirea coroanei a inasprit conditiile monetare.

"Interventia a crescut perspectivele privitoare la inca o reducere a dobanzii cheie cu 0,25% luna aceasta", a spus unul dintre principalii analisti de la ING Bank, Lucia Steklacova, citata de Reuters. Coroana a inceput sa se aprecieze pe seama accelerarii cresterii economice a Slovaciei, care va depasi in 2007 nivelul de 8,3% de anul trecut, potrivit analistilor. La intarirea coroanei a contribuit si dorinta de profit a investitorilor inainte de adoptarea euro.

Mrva a repetat avertismentul ca rata de conversie a coroanei fata de euro, care analistii estimeaza ca se va stabiliza la jumatatea anului 2008, ar putea fi diferita fata de nivelele de pe piata de la momentul respectiv. Reprezentantii bancii centrale a Slovaciei au parut hotarati sa nu lase coroana sa creasca prea mult, dar analistii spun ca bancherii centrali vor reusi doar sa incetineasca tendinta de intarire.

"Credem ca este posibil ca rata finala de conversie a coroanei fata de euro sa fie sub 33 coroane slovace/euro, deoarece rata de echilibru urca pe masura ce creste si productivitatea muncii, deci deschiderea de pozitii de tranzactionare la 33,5-34 coroane slovace/euro este o varianta atragatoare inca", a mai spus Steklacova de la ING.

Unii dintre analistii din piata estimeaza ca interventiile bancii centrale a Slovaciei, a caror valoare este estimata intre 2 si 3 miliarde euro, vor creste expunerea investitorilor la coroana slovaca, ceea ce ar accentua vulnerabilitatea monedei Slovaciei fata de intrarile si iesirile de capital. "Coroana ar putea deveni mai sensibila la zdruncinarile de pe pietele emergente, desi conditiile economice ale Slovaciei sunt pozitive", a spus economistul sef al subsidiarei Citibank din Cehia, Miroslav Plojhar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri