Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane.

UPDATE 16:50 Alianţa Nord-Atlantică a estimat că este "mai urgent ca oricând" să se găsească o soluţiei politică conflictului din Afganistan, în timp ce talibanii se află la porţile capitalei Kabul, relatează France Presse.

"Susţinem eforturile afganilor pentru a găsi o soluţie politică conflictului, ceea ce este mai urgent decât oricând", a declarat pentru agenţia franceză de presă un responsabil NATO.

UPDATE 16:45 Talibanii se aşteaptă la o tranziţie "paşnică" a puterii "în următoarele zile" , a declarat Suhail Shaheen, unul dintre purtătorii de cuvânt ai insurgenţilor, citat de AFP duminică, în timp ce trupele lor încercuies capitala afgană, întâmpinând puţină rezistenţă.

Suhail Shaheen a afirmat că gruparea militantă islamistă va proteja drepturile femeilor, precum şi libertăţile angajaţilor din mass-media şi pe diplomaţi.

"Asigurăm locuitorii, în special în oraşul Kabul, că proprietăţile lor, vieţile lor sunt în siguranţă", a spus purtătorul de cuvânt citat într-un interviu acordat BBC.

"Conducerea noastră a ordonat forţelor noastre să rămână la porţile Kabulului, să nu intre în oraş", a adăugat el.

"Ne aşteptăm la un transfer paşnic al puterii", a spus el, adăugând că talibanii se aşteaptă ca aceasta să aibă loc în câteva zile.

UPDATE 15:02 Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, le-a cerut duminică forţelor de securitate să garanteze ''securitatea tuturor cetăţenilor'' menţinând ordinea publică în Kabul, în timp ce talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea

UPDATE 14:15 Papa Francisc a făcut duminică apel la dialog pentru încheierea conflictului din Afganistan, pentru ca oamenii să poată trăi în pace.

"Mă alătur îngrijorărilor unanime privind situația din Afganistan. Rugați-vă alături de mine pentru pace, pentru ca vocea armelor să tacă și să fie găsită o soluție la masa dialogului", le-a spus el duminică credincșioșilor și turiștilor din Piața Sf. Petru de la Vatican.

"Numai în acest fel poporul martirizat - bărbați, femei, bătrâni, copii - se poate întoarce acasă și trăi în siguranță și respect reciproc", a mai transmis suveranul pontif.

UPDATE 13:45 Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, va renunţa la putere în câteva ore, susţine postul Al Arabiya, citând surse. Potrivit surselor Al Arabiya, preşedintele va demisiona şi se va forma apoi un guvern interimar.

UPDATE 13:30 Criza din Afganistan şi acţiunile Belarusului arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul, a susţinut duminică vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

”Dacă există un lucru pe care l-au arătat situaţia din Afganistan şi acţiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aştepta pentru a adopta o remaniere completă a regulilor de migraţie şi azil de care avem nevoie în Europa”, a declarat Schinas pentru cotidianul italian La Stampa.

Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.

UPDATE 13:15 Un ‘transfer paşnic al puterii’ către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării, a anunţat duminică ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit AFP. ”Afganii nu trebuie să se îngrijoreze (…) Nu va exista un atac asupra oraşului (Kabul). Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a declarat Mirzakwal într-un mesaj video.

UPDATE 12:35 Zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan, au anunţat duminică autorităţile de la Taşkent, informează AFP. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec. De asemenea, Uzbekistanul a semnalat o prezenţă crescută a trupelor guvernamentale afgane de partea afgană a frontierei, la punctul de trecere Termez-Hairatan. ”Au fost luate măsuri pentru a furniza asistenţă umanitară acestor persoane”, a adăugat ministerul citat.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne afgan a anunţat duminică dimineaţă că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile, în timp ce mai mulţi diplomaţi din Uniunea Europeană au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO.

Citeste si:

    Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control. Anterior, militanţii talibani au precizat că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, Kabul, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.

    UPDATE 11:45 Personalul ambasadei SUA de la Kabul este evacuat cu elicopterul, scrie Washington Post.

    Știrea inițială

    Talibanii au cucerit Kabul, capitala Afganistanului. Liderii acestora au cerut trupelor să evite violența și să permită populației să plece, transmite BBC.

    Talibanii dau asigurări că vor aștepta să se facă transferul de putere fără vărsare de sânge.

    Citeste si:

      Mai multe elicoptere aterizează la Ambasada SUA pentru a evacua diplomații, conform imaginilor transmise în direct de Al Jazeera.

      Începând de săptămâna trecută, insurgenţii talibani au preluat controlul asupra unor oraşe afgane importante, precum Kandahar, Herat şi Lashkar Gah, în cele mai multe cazuri fără a întâmpina rezistenţă.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Internațional »


      Setari Cookie-uri