Un număr din ce în ce mai mare de oameni se arată tot mai ezitanți cu privire la decizia de a face copii în viitorul apropiat, în contextul schimbărilor climatice care se vor accentua și mai mult în următoarele decenii.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a emis un „cod roșu pentru umanitate”, pe măsură ce oamenii de știință din întreaga lume și-au exprimat îngrijorări profunde față de schimbările climatice actuale, care se remarcă prin incendiile puternice de vegetație, dar și inundații.

Un raport arată că temperaturile globale vor crește probabil cu 1,5 grade Celsius în următoarele două decenii, depășind o țintă cheie a Acordului de la Paris - un acord de referință considerat extrem de important pentru a reduce riscul unei catastrofe climatice.

Perspectivele din ce în ce mai sumbre ale oamenilor de știință pentru viitorul planetei îi îndeamnă pe oameni să se gândească mai mult cu privire la posibilitatea de a avea sau nu copii, scrie CNBC.

Analiștii de la Morgan Stanley au declarat într-o notă adresată investitorilor luna trecută că „mișcarea de a nu avea copii din cauza temerilor legate de schimbările climatice este în creștere și afectează ratele fertilității mai repede decât orice tendință precedentă în domeniul scăderii fertilității”.

Sondajele, cercetările academice și datele de la Google arată că schimbările climatice accelerează direct și indirect scăderea ratelor de fertilitate.

schimbari climaticeSursa foto: Pexels

Cercetătorii UCLA au arătat că numărul nașterilor din SUA a scăzut în cele nouă luni după un eveniment de căldură extremă, în timp ce un studiu realizat pe 18.000 de cupluri din China, anul trecut, a arătat că schimbările climatice și, în special, poluarea, au fost asociate cu o probabilitate crescută (cu 20%) a gradului de infertilitate.

„A avea un copil este de șapte ori mai rău pentru climă în ceea ce privește emisiile de CO2 anual decât următoarele 10 cele mai discutate atenuante pe care le pot face indivizii”, au spus analiștii de la Morgan Stanley.

Un studiu suedez, publicat în IOPscience în 2017, a constatat că a avea un copil mai puțin pe familie ar putea economisi aproximativ 58,6 tone metrice de carbon în fiecare an în țările dezvoltate.

Cu toate acestea, Kimberley Nicholas, unul dintre autorii studiului, a declarat într-un interviu acordat Vox anul acesta că reducerea populației nu este calea de a rezolva criza climatică.

„Este adevărat că mai mulți oameni vor consuma mai multe resurse și vor provoca mai multe emisii de gaze cu efect de seră. Dar acesta nu este cu adevărat intervalul de timp relevant pentru stabilizarea climei, având în vedere că avem acest deceniu la dispoziție pentru a reduce emisiile la jumătate”.

Cupluri sunt îngrijorate de vremea extremă

Multe cupluri sunt îngrijorate cu privire la faptul că viitori lor copii vor fi nevoiți să îndure temperaturi extreme și să suporte efecte secundare ale schimbărilor climatice. Acest lucru ar putea afecta numeroase culturi, din diferite părți ale lumii.

Daniel, un britanic de 35 de ani care locuiește în prezent în Dubai (Emiratele Arabe Unite), este căsătorit cu partenera sa de aproape 12 ani. Au fost deschiși la ideea de a avea copii mai devreme în relația lor, dar acum sunt mai puțin dornici.

„În ultimii ani, clima a fost cu siguranță un factor important pentru noi, care să ne determine să nu ne dorim copii”, a declarat Daniel pentru CNBC.

Cuplul se folosește pe aproape întreg parcursul anului de aer condiționat, însă de-a lungul timpului au căutat mai multe metode prin să reducă semnificativ amprenta de carbon. Și-au dat însă seama, în final că aducerea pe lume a unui copil ar avea un impact și mai mare asupra mediului.

Ne-am gândit destul de mult și ne-am dat seama rapid că adăugarea unei alte ființe umane în lume va avea un impact uriaș asupra mediului.

Daniel, 35 de ani

Prințul Harry a spus în 2019 că el și soția sa Meghan Markle intenționează să aibă maximum doi copii, invocând preocupări de mediu.

„Practic, există un consens științific că viața copiilor va fi foarte dificilă. Și cred că tinerii au o întrebare legitimă: este în regulă să mai ai copii?”, a spus Alexandria Ocasio-Cortez, într-o transmisiune live pe Instagram, în 2019, către 1,5 milioane de oameni.

Jessica Combes, o profesoară de engleză în vârstă de 39 de ani, a declarat pentru CNBC: „Refuz să aduc copiii în peisajul iadului arzător pe care îl numim planetă”.

Combes a spus că nu a fost întotdeauna sigură de a avea copii proprii. „Acum, în timp ce mă uit la starea economiei, la îngrijirea medicală globală și la schimbările climatice, simt că toată îngrijorarea mea a fost bine justificată”, a spus ea.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri