Zeci de avioane militare de transport americane erau aşteptate să aterizeze luni pe aeroportul din Kabul, Afganistan, unde circa de 20.000 de persoane aşteaptă să fie evacuate, au declarat pentru CNN surse implicate în această operaţiune. În haosul creat, au existat cazuri de familii separate, în care membri ai aceleaşi familii au ajuns să fie evacuaţi în ţări diferite.

La astfel de situaţii dramatice s-a ajuns cel mai probabil în urma separării accidentale a familiilor în învălmăşeala creată la intrare. O altă explicaţie ar fi că membrii unei familii nu au putut trece în acelaşi moment prin porţile de acces ale aeroportului, dar au reuşit, totuşi, să intre separat, la intervale diferite de timp. „Au fost cazuri în care mama, tatăl şi copiii au ajuns fiecare într-o altă ţară”, au declarat sursele citate, potrivit Digi24.

Pe reţelele sociale au apărut deja imagini devenite virale cu soldaţi americani care au grijă de copii afgani - inclusiv nou-născuţi, rătăciţi de familiile lor în haosul creat în jurul aeroportului capitalei afgane.

Femei soldat încercând să calmeze bebeluși pe aeroportul din Kabul în timpul operațiunilor de evacuare Foto: Profimedia Images

Un număr de 33 de avioane militare de transport C-17 sunt programate să aterizeze în următoarele 24 de ore pe aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul. Fiecare astfel de avion poate transporta 400 de pasageri, în „condiţii normale”.

În plus, SUA a mobilizat 18 avioane ale unor companii private care să ajute la evacuare.

De ce nu pot fi evacuaţi uşor translatorii şi colaboratorii afgani ai armatei SUA blocaţi în Kabul. Unde „a scrântit-o” administraţia americană
Problema este că, potrivit surselor CNN, începând de luni, accesul în aeroport va fi permis doar cetăţenilor americani, posesorilor de „cărţi verzi” şi cetăţenilor statelor membre NATO.

În aceste condiţii, situaţia afganilor care au lucrat ca translatori sau au colaborat cu militarii americani rămâne incertă. Momentan, acestor persoane, care beneficiază de programul SIV - Special Immigrant Visa.

Translatorii, la fel ca şi alţi civili afgani care au colaborat cu forţele SUA sau NATO, au putut obţine o aşa-numită „viză specială de imigrant” (Special Immigrant Visa - SIV), parte a unui program special creat în 2009 şi criticat pentru procesul lung şi complicat de depunere a aplicaţiilor pentru vize.

Militari norvegieni şi ai Infanteriei Marine a SUA la un filtru de intrare în aeroportul din Kabul, în cadrul operaţiunilor de evacuare. Foto: Profimedia Images
Conform mărturiilor venite din partea unor beneficiari ai programului SIV, talibanii au organizat filtre la intrarea în aeroport şi verifică acum documentele celor care vor să intre. Iar cei care au doar o viză SIV nu li se permite accesul.

O explicaţie pentru această încurcătură este dată de faptul că autorităţile americane au emis doar vize electronice, fără nume sau serii ale documentelor pentru cei care au aplicat pentru viza SIV. Acest lucru le-a permis afganilor beneficiari de vize să le fotocopieze, să le multiplice şi să le trimită şi altor conaţionali, care nu beneficiau de programul SIV.

„Nu ştiu dacă cei din cadrul administraţiei (SUA) sau de la consulat realizează cât de mult au scrântit-o prin emiterea acelui model stupid de viză”, au declarat sursele CNN.

Sursa foto: Facebook/Timothy Sykes

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri