Mai multe rachete au fost lansate luni dimineaţă, 30 august, spre aeroportul din Kabul, capitala Afganistanului, potrivit unor martori citaţi de televiziunea locală ToloNews, relatează DPA.

Rachetele au fost lansate din nordul Kabulului spre aeroport, conform relatării. Potrivit unor oficiali guvernamentali americani citaţi de CNN, ar fi fost lansate cel puţin cinci rachete. Nu există deocamdată informaţii despre posibile victime sau daune.

Un oficial american citat de Reuters a spus că rachetele au fost interceptate de un sistem de apărare. Casa Albă a transmis într-un comunicat că preşedintele Joe Biden a fost informat despre atac şi că operaţiunile de evacuare de la aeroport nu au fost întrerupte. Aeroportul are un sistem de apărare aeriană, testat în urmă cu doar câteva săptămâni.

În înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare se vede o maşină în flăcări care aparent a fost lovită de una dintre rachete.

Preşedintele american Joe Biden a atras atenţia duminică asupra unor noi posibile atacuri în jurul aeroportului din Kabul, în contextul în care Washingtonul se pregăteşte să îşi încheie retragerea trupelor, prevăzută pentru marţi.

Armata americană a executat duminică un atac aerian asupra unei maşini, spunând că a eliminat astfel "o ameninţare iminentă" la adresa aeroportului din partea grupării teroriste cunoscute sub numele de Statul Islamic - Khorasan (SI-K).

"Explozii puternice secundare" după atac au indicat că vehiculul transporta o cantitate mare de explozibili, au spus oficiali americani.

Situaţia din Kabul rămâne volatilă după atacul sinucigaş de joi asupra aeroportului din Kabul, revendicat de SI-K şi soldat cu peste 100 de morţi, dintre care 13 soldaţi americani.

O sută de țări afirmă că talibanii s-au angajat să permită în continuare plecările

O sută de ţări au anunţat faptul că au primit un angajament din partea talibanilor că îi vor lăsa să plece pe toţi străinii şi cetăţenii afgani care au un permis să se instaleze în străinătate, chiar şi după încheierea retragerii trupelor americane, prevăzută pentru marţi, potrivit AFP.

"Am primit garanţii din partea talibanilor că toţi cetăţenii străini, precum şi orice cetăţean afgan care dispune de un permis de călătorie emis de ţările noastre vor putea să se deplaseze în siguranţă şi ordonat spre punctele de plecare şi să părăsească ţara", au scris aceste ţări, printre care se numără SUA, Germania, Franţa sau Marea Britanie.

"Ne angajăm cu toţii să ne asigurăm că cetăţenii noştri, resortisanţi sau rezidenţi, angajaţi, afgani, care au lucrau cu noi şi cei care sunt în pericol vor putea continua să călătorească liber spre destinaţii în afara Afganistanului", adaugă statele într-un comunicat.

"Vom continua să livrăm documente care să le permită unor afgani să călătorească", afirmă ele, precizând că au "angajamentul talibanilor că ei vor putea călători spre ţările noastre".

"Luăm notă de declaraţiile publice ale talibanilor care confirmă acest acord", încheie comunicatul, semnat de asemenea şi de Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică.

China şi Rusia nu figurează printre ţările semnatare.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri