Talibanii s-au angajat să garanteze securitatea echipelor de ajutor umanitar şi accesul ajutorului în Afganistan în cadrul unei întâlniri cu responsabilul ONU pentru probleme umanitare, a anunţat un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, relatează AFP, citată de Agerpres.

Britanicul Martin Griffiths, secretar general adjunct al ONU pentru probleme umanitare, se află la Kabul pentru mai multe zile de discuţii cu liderii talibani, întrucât ţara este ameninţată de o criză umanitară la scară largă.

''Autorităţile s-au angajat să asigure siguranţa şi securitatea echipelor umanitare, precum şi accesul la ajutorul umanitar pentru persoanele care au nevoie şi libertatea de circulaţie a angajaţilor în domeniul umanitar - atât bărbaţi, cât şi femei'', a declarat, potrivit unui comunicat, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric.

La rândul său, Griffiths a reafirmat angajamentul comunităţii umanitare de a oferi ''asistenţă umanitară imparţială şi independentă'', se arată în comunicat. El le-a cerut tuturor părţilor să asigure respectarea drepturilor femeilor, atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul echipelor de ajutor umanitar.

Jumătate dintre cei 38 de milioane de locuitori au nevoie de ajutor umanitar şi mai mult de jumătate dintre copiii sub cinci ani vor suferi de foame în anul următor, avertizează ONU. Zborurile umanitare ale ONU au fost reluate recent spre nordul şi sudul Afganistanului, a declarat joi Dujarric, exprimându-şi speranţa că vor putea fi intensificate în curând.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres urmează să organizeze o reuniune la Geneva pe 13 septembrie între statele membre pentru a obţine o creştere a ajutorului umanitar acordat Afganistanului.

Recent, talibanii au escortat grupuri de americani până la porțile aeroportului din Kabul, pentru a fi evacuați, în urma unei înțelegeri secrete cu militarii americani, potrivit a doi oficiali din domeniul Apărării citați de CNN. Ei au explicat de ce planul nu a fost dezvăluit înainte de încheierea completă a misiunii de evacuare de pe aeroport.

Una din sursele citate a mai dezvăluit că forțele speciale americane au făcut o „poartă secretă” la aeroport și au organizat un „call center”, pentru a-i ghida pe americanii care trebuiau evacuați. Oficialii au spus că americanii din Kabul erau anunțați să se strângă la „puncte de întâlnire” dinainte stabilite, în apropierea aeroportului, unde talibanii le verificau documentele și îi conduceau la o poartă unde soldații americani le făceau loc să treacă prin mijlocul mulțimii de oameni care încercau să fugă din Afganistan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri