Miliardarul Marc Lore, fost executiv în cadrul retailerului american Walmart, vrea să ridice într-unul din deșerturile americane o metropolă complet nouă, un model de oraș care să îmbine cele mai bune atribute ale marilor orașe din întreaga lume, valoarea proiectului fiind estimată la 400 de miliarde de dolari.

Ce vrea să facă Lore în acest oraș? Vrea să îmbine curățenia din Tokyo, diversitatea cosmopolită a New York-ului și serviciile sociale din Stockholm în orașul care are ca nume propus „Telosa”.

Numele ales vine de la cuvântul grecesc antic „telos” - un termen folosit de filosoful Aristotel pentru a descrie un scop superior.

Telosa este proiectat să găzduiască circa 5 milioane de locuitori, care vor avea oportunitatea de a decide soarta orașului, transformându-l într-unul dintre cele mai democratice orașe ale planetei.

Marc Lore caută acum locul în care să construiască noua metropolă. Posibilele ținte includ Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas, relatează CNN.

Pentru acest proiect, Lore are nevoie de un teren cu o suprafață de circa 60.700 de hectare pentru a ridica acest oraș. Ideea este ca orașul să urmeze un design cât mai compact stabilit deja de o echipă de arhitecți și urbaniști. Potrivit proiectului Telosa, orice destinație va putea fi accesată în 15 minute. Locurile de muncă, școlile și facilitățile vor fi la o distanță de un sfert de oră de la domiciliul lor.

În ceea ce privește costul edificării unei asemenea metropole este uriaș, iar Lore vrea să atragă finanțare de 400 de miliarde de dolari pentru a demara acest proiect.

Fostul executiv din cadrul Walmart a dezvăluit că metropola va beneficia de o arhitectură ecologică, își va asigura necesarul de energie cu ajutorul tehnologiilor regenerabile și nepoluante.

Imaginile prezentate de compania care s-a ocupat cu desgin-ul orașului prezintă clădiri rezidențiale acoperite de verdeață și locuitori care se bucură de spații deschise generoase. Vehiculele alimentate cu combustibili fosili vor fi interzise în oraș.

Cea mai reprezentativă clădire a acestui proiect este Equitism Tower, care este descrisă ca „un far pentru oraș”. Clădirea va dispune de rezervoare de distribuite pe mai multe nivele, ferme aeroponice (plantele nu sunt plantate în sol ci într-un material special din care poate fi transmisă apa și nutrienții necesari) și un acoperiș plin de panouri fotovoltaice pentru a produce de electricitate, pe care o va distribui către toate zonele orașului.

Prima fază a construcției, care ar găzdui 50.000 de locuitori pe o suprafață de peste 600 de hectare, are un cost estimat de circa 25 de miliarde de dolari. Întregul proiect ar trebui să depășească 400 de miliarde de dolari, orașul atingând populația țintă de 5 milioane în decurs de 40 de ani.

Finanțarea va proveni din „diverse surse”, au spus organizatorii proiectului, inclusiv investitori privați, filantropi, subvenții federale și de stat și subvenții pentru dezvoltare economică.

Potrivit site-ului de prezentare a proiectului, primii locuitori ai orașului ar putea fi primiți începând cu anul 2030.

Un nou model de administrare a orașului

Pe lângă designul urban inovator, proiectul promite, de asemenea, o guvernanță transparentă și ceea ce el numește un „nou model pentru societate”. Orașul le va permite locuitorilor să „participe la procesul decizional și bugetar”.

Într-un videoclip promoțional, Lore și-a descris propunerea ca fiind „cel mai deschis, cel mai corect și mai tolerant oraș din lume”.

Marc Lore, a cărui avere este estimată în jurul a 4 miliarde de dolari, a fondat jet.com înainte de a-l vinde Walmart și de a se alătura consiliului executiv de conducere al gigantului de retail în 2016.

Pe site-ul oficial al Telosa, Lore explică faptul că a fost inspirat de economistul american și teoreticianul social Henry George. Investitorul menționează „defectele semnificative” ale capitalismului, atribuind multe dintre acestea „modelului de proprietate funciară pe care s-a construit America”.

„Orașele care au fost construite până în prezent de la zero seamănă mai degrabă cu proiecte imobiliare”, a spus Lore. „Nu încep cu oamenii din centru. Pentru că dacă ai începe cu oamenii din centru, te-ai gândi imediat: OK, care este misiunea și care sunt valorile? Misiunea Telosa este de a crea un viitor mai echitabil și mai durabil."

Sursa foto: CityofTelosa.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri