Royal Bank of Scotland (RBS) si banca spaniola Santander poarta negocieri pentru o posibila oferta adresata ABN Amro, care ar intra in rivalitate cu oferta Barclays, a declarat o sursa apropiata afacerii, anunta NewsIn.
Grupul bancar britanic Barclays a anuntat, luna trecuta, ca poarta negocieri exclusive cu ABN, pentru a realiza cea mai mare preluare din domeniul bacar si pentru a crea o banca in valoare de 180 de miliarde de dolari. Potrivit Reuters, se estimeaza ca discutiile vor dura pana in data de 18 aprilie.

Speculatiile pietelor referitoare la o posibila contraoferta au crescut saptamana trecuta si ziarele au preluat informatia la sfarsitul saptamanii, spunand ca RBS si Santander iau in considerare lansarea unei oferte, inainte de termenul limita de saptamana viitoare.

Sursa a confirmat, pentru Reuters, ca cele doua parti poarta negocieri, care sunt insa intr-o faza incipienta.

Bancile trebuie sa se puna de acord referitor la pret si la impartirea exacta a activelor ABN, a mai spus sursa, care a adaugat ca niciuna dintre banci nu este sigura ca oferta se va concretiza.

"Toata lumea trebuie sa ia in considerare ABN in prezent. Raman, insa multe obstacole de depasit, inainte sa se poata lansa o oferta", a mai declarat sursa citata de Reuters.

The Sunday Telegraph, care nu citeaza surse, a relatat ca Santander ar primi operatiunile de retail europene ale ABN si afacerile sud-americane, in timp ce RBS ar achizitiona banca de retail LaSalle a ABN si divizia bancara engros.

Sursa a mai precizat ca negocierile nu sunt exclusive si ca cele doua banci ar pautea gasi parteneri cu care sa faca oferta.

Sursele bancare au relatat ca mai multe banci discuta o posibila contraoferta de impartire a ABN si multe dintre acestea considera ca solutia ar genera o valoare mai mare pentru actionari.

Autoritatea de control si reglementare olandeza a confirmat, marti, ca nu se va opune, in principiu, unei oferte rivale pentru ABN, chiar daca acest lucru ar insemna sa imparta compania. Pe de alta parte, complexitatea unei astfel de operatiuni ar ingreuna considerabil demersurile.

Printre celelalte obstacole pentru potentialii contraofertanti se numara cresterea pretului actiunilor ABN, cu peste 24% din ziua precedenta anuntarii negocierilor de catre Barclays si solicitarile de acces la registrul contabil al bancii, care i s-a permis, deoacamdata, doar grupului britanic.

Miscarea ofertantilor rivali nu este asteptata inainte ca Barclays sa-si dezvaluie oferta, posibil saptamana viitoare. O oferta comuna a Santander si RBS ar putea diminua costurile si aduce un pret mai ridicat pentru ABN.

"RBS si Santander trebuie sa se gandeasca la o oferta, deoarece afacerea este prea importanta si bancile sunt prea ambitioase sa nu fie interesate", a declarat un trader din Madrid, care a adaugat ca ambele banci au obsesia extinderii.

Banca spaniola domina deja zona euro dupa achizitia, in 2004, a bancii britanice Abbey.

RBS si Santander au avut, timp de 16 ani, o alianta pe care au dizolvat-o formal in 2005. Cele doua banci s-au ajutat reciproc pentru afacerile importante si s-au concentrat pe pietele de proximitate, Santander in America Latina si RBS in tarile vorbitoare de limba engleza.

Analistii au spus ca RBS, vazuta pentru mutla vreme drept un potential rival in lupta pentru ABN ar putea, de asemenea, sa faca o oferta independenta, pentru ca apoi sa vanda o parte din active. Pe de alta parte, RBS ar putea cumpara doar LaSalle, pentru a-si spori prezenta in sectorul de retail american, unde detine deja Citizens.

"As fi surprins daca nu ar exista o oferta de la RBS, intr-un fel sau altul", a declarat analistul de la Oriel Securities, Mike Trippitt.

"Dar daca RBS este interesata doar de LaSalle, de ce nu apeleaza direct la Barclays? Cred ca aceasta ar fi o solutie mai practica, in opozitie cu o impartire a ABN", a adaugat acesta.

Actiunile ABN s-au apreciat, marti, cu 2,1%, pana la aproape 34 de euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri