Persoanele din comunitatea de LGBTQ+ a rămas captivă în Afganistan, după plecarea americanilor. Cei mai mulți au decis să se ascundă în beciuri sau în locuri în care nu pot fi găsiți de către talibani. de care se tem și se sperie să nu-i găsească. Aceștia riscă să fie abuzați fizic și sexual, sau, mai rău, uciși în moduri absolut barbare.

Rabia Balkhi, o tănără din Afganistan spune că a fost norocoasă în adolescență, chiar și în ciuda faptului să s-a născut și a crescut într-o țară care are o lungă istorie a discriminării la activ. Familia sa a acceptat-o ca lesbiană. Societatea, însă, nu. Noua conducere talibană din Kabul dezlănțuie un val de violență fizică, instaurând frică asupra persoanelor gay, lesbiene și transgender din Afganistan.

De îndată ce talibanii au recucerit Kabul în august, Balkhi și familia ei s-au ascuns. Numele lui Balkhi și ale altor cinci persoane LGBTQ din Afganistan care au vorbit cu CNN pentru acest articol au fost schimbate din motive de siguranță. Balkhi a ales să folosească numele unei celebre femei afgane, o poetă pe care o consideră „curajoasă” și o cataloghează drept un „erou”.

Studenta în vârstă de 20 de ani este unul dintre sutele de persoane LGBTQ din Afganistan care îi roagă pe avocații din afara țării să-i ajute să scape de regimul taliban.

Citește și: De ce legea anti-LGBT din Ungaria îngrijorează și România

„Situația se înrăutățește în fiecare zi ... teama de arestare face parte din viața mea acum și am un stres atât de mare încât nu pot nici măcar să dorm” a declarat Balkhi pentru CNN printr-un mesaj text dintr-o locație nedezvăluită.

Deocamdată nu este clar cât de severi vor fi talibanii în a-și aplica legile religioase stricte împotriva cetățenilor LGBTQ din Afganistan. Deși nu a fost făcută nicio declarație oficială în acest sens, un judecător taliban a spus într-un interviul acordat unei publicații din Germania că există două pedepse pentru homosexualitate: lapidarea (o formă de execuție prin care se aruncă cu pietre într-o persoană) sau zdrobirea sub un zid.

Ca răspuns la o solicitare a CNN, un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că deocamdată nu au gândit un plan cu privire la comunitatea LGBTQ+ din Afganistan.

Persoanele LGBTQ din Afganistan au discutat cu mass-media au spus că au auzit de prieteni, parteneri și membri ai comunității lor care au fost atacați și violați. Aceștia sunt îngroziți de faptul că fundamentaliștii islamici, dar și alte grupuri încurajate de noul regim le-ar putea face același lucru sau chiar sau mai rău.

Balkhi a spus că un bărbat gay din cartierul ei a fost violat după ce a fost găsit de talibani.

taliban afganistanFoto: Shutterstock

Un alt tânăr a primit într-o zi un apel cu un număr necunoscut la care a răspuns și i s-a zis doar atât: „Te vom găsi indiferent de locul în care te afli”. De atunci, acesta și-a schimbat numărul de telefon, din teama de a nu fi găsit.

Cum se vede lumea din ascunzătorile persoanelor LGBTQ, rămase captive în Afganistan. „Homosexualitatea a fost văzută pe scară largă ca fiind tabu și indecentă”

Multe din s-au ascuns în camere mici și subsoluri de săptămâni întregi, se uită la pereți sau își urmăresc la nesfârșit telefoanele în speranța va veni o salvare pentru ei. Unii sunt ascunși de prieteni care îi ajută și le aduc provizii. Alții au declarat pentru CNN că sunt singuri, izolați și că au rămas fără mâncare.

Toți au spus că se simt abandonați de comunitatea internațională, mai ales acum că zborurile au fost anulate.

Chiar înainte ca talibanii să preia puterea în august, viața nu a fost ușoară pentru persoanele LGBTQ din Afganistan.

Un raport al Departamentului de Stat SUA din 2020 referitor la Afganistan a artat că persoanele LGBTQ se confruntă cu „discriminare, agresiune și viol”, precum și hărțuire și arestare de către autorități.

„Homosexualitatea a fost văzută pe scară largă ca fiind tabu și indecentă”, se arată în raport.

În timpul guvernului anterior, relațiile sexuale între persoane de același gen erau ilegale și se pedepseau cu până la doi ani de închisoare.

Aceste legi nu au fost întotdeauna puse în aplicare, însă au lăsat persoanele LGBTQ vulnerabile în fața aubuzurilor de către autorități, potrivit unui raport al guvernului britanic publicat în 2013.

Persoanele LGBTQ din Afganistan cu care CNN a vorbit au spus înainte de preluarea talibanilor că se confruntă în mod regulat cu discriminarea, inclusiv abuzurile verbale și amenințarea violenței fizice, dar exista, totuși un loc în societate pentru ei.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri