Ministrul Apărării din Lituania le-a recomandat locuitorilor acestei țări să evite să cumpere telefoane mobile chinezești și chiar să le arunce pe cele pe care le au deja.

Această inițiativă guvernamentală din țara baltică a venit ca urmare a unui raport al autorităților de la Vilnius prin care s-a descoperit că aceste device-uri au funcții prin care pot fi blocate sau ascunse anumite conținuturi, potrivit CNN.

Telefoanele vândute în Europa de gigantul chinezesc producător de tehnologie Xiaomi Corp sunt fabricate cu capacitatea de a detacta și cenzura termeni precum „Eliberați Tibetul”, „Trăiască Independența Taiwanului”, sau „mișcare democratică”, potrivit Centrului de Securitate Cibernetică al Ministerului Național al Apărării lituanian.

Funcția în cauză a modelului Xiaomi's Mi 10T 5G a fost dezactivată pentru „regiunea Uniunii Europene”, însă poată fi reactivată de la distanță oricând, a transmis departamentul lituanian responsabile cu securitatea cyber.

„Recomandarea este să nu cumpărați telefoane chinezești noi, precum și să scăpați de cele pe care le-ați cumpărat, cât de repede posibil”, a transmis Margiris Abukevicius, adjunctul ministrului Apărării, reporterilor la prezentarea raportului.

Compania chinezească nu a răspuns solicitării agenției Reuters de a comenta declarațiile autorităților lituaniene.

Relațiile dintre Lituania și China s-au înrăutățit în ultima perioadă. China a cerut Guvernului țării baltice să își retragă ambasadorul de la Beijing și a afirmat că își va rechema emisarul de la Vilnius, după ce Taiwanul a anunțat că misiunea sa diplomatică din Lituania va primi denumirea de Oficiul Taiwanez Reprezentativ.

Misiunile taiwaneze din Europa și Statele Unite folosesc numele capitalei Taipei în denumirea oficială, evitând să se refere direct la insula Taiwan, pe care autoritățile de la Beijing o revendică drept propriul teritoriu.

Consilierul pe probleme de securitate al președintelui SUA, Jake Sullivan, i s-a adresat prim-ministrului Ingrida Simonyte săptămâna trecută, dându-i asigurări că SUA îi susține țara în fața presiunilor venite din partea Chinei.

După publicarea acestei știri de către wall-street.ro, reprezentanții companiei Xiaomi au venit cu următoarele precizări, pe care le redăm integral:

„Dispozitivele Xiaomi nu cenzurează comunicarea către sau din partea utilizatorilor. Xiaomi nu a restricționat niciodată și nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe Internet sau utilizarea de programe informatice de comunicare din partea terților. Xiaomi respectă și protejează cu dedicare toate drepturile legale ale utilizatorilor săi. Xiaomi respectă Regulamentul de Protecție a Datelor cu Caracter Personal al Uniunii Europene (GDPR)”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri