Turcia ar putea coopera cu Rusia pentru construirea de avioane de luptă şi submarine, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Aflat în avionul prezidenţial care îl aducea miercuri de la Soci, unde s-a întâlnit cu omologul rus Vladimir Putin, Erdogan le-a vorbit jurnaliştilor despre noile proiecte de cooperare militară cu Rusia, scrie Agerpres.

'Am discutat despre ceea ce am putea face cu privire la construcţia de motoare de avioane şi avioane de luptă (...) Un alt domeniu în care putem acţiona împreună este construcţia de nave. Cu voia lui Dumnezeu, vom putea chiar să luăm dispoziţii comune pentru submarine', a spus Erdogan.

El a subliniat că nu se pune problema unui 'pas înapoi' în ce priveşte livrarea unei a doua baterii a sistemului de apărare antiaeriană rusesc S-400. Erdogan a spus că, dimpotrivă, a discutat cu Putin despre 'cum să aducă la un nivel mai înalt' cooperarea militară între ţările lor.

Declaraţiile sale riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile Ankarei cu Washingtonul, care a impus anul trecut sancţiuni Turciei pentru achiziţionarea sistemului S-400.

Totodată, Statele Unite au exclus Ankara din programul de fabricare a avionului invizibil F-35, argumentând că S-400 constituie o ameninţare pentru avioanele sale de luptă F-35 şi pentru sistemele mai largi de apărare ale NATO.

În discuţia sa cu jurnaliştii, Erdogan a evocat şi acest subiect şi a lansat un apel la Statele Unite să 'livreze avioanele sau să restituie' plata de 1,4 miliarde de dolari efectuată de Ankara în contul avioanelor F-35.

Mai multe subiecte de dezacord opun Ankara şi Washington, iar Erdogan declara săptămâna trecută că relaţiile cu preşedintele american Joe Biden 'nu au început bine'.

Potrivit lui Erdogan, pe agenda discuţiilor cu Putin s-a aflat şi construirea a două noi centrale nucleare în Turcia, în cooperare cu Rusia.

Prima centrală nucleară din Turcia se află acum în construcţie de către societatea rusă Rosatom şi ar urma să devină operaţională în 2023, pentru marcarea centenarului republicii.

Deşi Erdogan s-a străduit să reflecte o atmosferă pozitivă, relaţiile ruso-turce sunt complexe, cele două state având mai ales poziţii opuse în conflictele din Libia şi Siria.

Erdogan nu a dat detalii despre discuţiile sale cu Putin cu privire la nord-vestul Siriei, în particular la regiunea Idlib, unde în ultimele săptămâni s-au intensificate raidurile forţelor ruse împotriva luptătorilor pro-Ankara.

'Nu putem nega că uneori apar probleme în regiune unde asigurăm securitatea în Idlib (...) Noi subliniem importanţa de a acţiona împreună pe acest subiect', a arătat preşedintele turc.

Sursa foto: JBStudios / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri