Informații despre averile secrete ale lui Vladimir Putin, premierului ceh Andrej Babiș sau cum a scutit sume importante din taxe fostul premier britanic Tony Blair au ieșit la iveală.

Scurgerea de informații a fost denumită „Pandora Papers” și include circa 11,9 milioane de documente, în care sunt dezvăluite o parte dintre averile secrete ale 35 lideri ai lumii, foști sau actuali. Pe lângă aceștia, Pandora Papers include informații și despre alți peste 300 de înalți oficiali care au afaceri sau averi despre care publicul nu știa nimic.

Cel mai sonor nume este cel al lui Vladimir Putin, actualul lider de la Kremlin având, potrivit Pandora Papers, mai multe proprietăți imobiliare în principatul Monaco, un adevărat paradis fiscal, care a atras mai multe personalități din numeroase domenii de activitate, de la politică, până la artiști și sportivi.

Cel mai impresionant portofoliu este cel am regelui Iordaniei, care și-a creat „discret” un imperiu imobiliar de peste 70 de milioane de lire sterline în Marea Britanie și SUA.

Premierul ceh Andrej Babiș a „uitat” să declare o firmă off-shore și prin intermediul căreia și-a cumpărat două vile în Franța, pentru circa 12 milioane de lire sterline.

Un alt nume sonor inclus în Pandora Papers este fost premier britanic Tony Blair, care a „economisit” din taxe de timbru circa 312.000 lire sterline, în urma achiziției unei clădiri de birouri din Londra, relatează BBC.

Președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, împreună cu alți șase membri ai familiei sale dețin o rețea de 11 firme înregistrate off-shore, cumulând active de peste 30 de milioane de dolari.

Paper Leaks este doar ultima dintr-o serie mai lungă de scurgeri de informații publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI), printre acestea numărându-se și Off-Shore Leaks sau Panama Papers.

Pandora Papers

Sursa: CIJI, via BBC

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri