Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în Republica Moldova pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazelor. Guvernul a solicitat această măsură pentru a putea achiziționa gaze din surse de alternativă, în condițiile în care Gazprom nu mai livrează cantități suficiente pentru a asigura consumul. În favoarea instituirii măsurii au votat 55 de deputați de la PAS.

UPDATE 19:13! Societatea rusă Gazprom a avertizat sămbătă Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor începând din 1 decembrie dacă guvernul de la Chişinău nu plăteşte integral datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie şi octombrie, în timp ce negocierile dintre cele două părţi sunt în impas şi din cauza preţului cerut de societatea rusă pentru un nou contract, potrivit Agerpres.ro.

"Datoria iniţială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

De asemenea, reprezentantul Gazprom a spus că nu înţelege de ce aceste autorităţi intenţionează să lichideze compania Moldova-Gaz, cea prin care au fost contractate livrările în prezent datorate de Chişinău.

Compania rusă i-a propus părţii moldovene o reducere cu 25% a preţului pentru livrările de la 1 decembrie dacă aceasta plăteşte integral datoria. Dar Chişinăul cere o reducere de 50% şi consideră că preţul de 790 de dolari mia de metri cubi din oferta Gazprom este prea mare.

Republica Moldova nu poate accepta să plătească pentru gaze un preţ mai mare decât celelalte ţări din regiune.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale

În acest context, care coincide cu criza de pe piaţa energetică europeană, premierul Natalia Gavriliţă a anunţat că guvernul său negociază achiziţii de gaze din Ucraina, România şi Polonia.

Premierul Natalia Gavriliță a declarat, în plenul Parlamentului, că încă nu s-a ajuns la o înțelegere cu Gazprom și nici nu există certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Între timp, s-a înregistrat deja un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cub de gaz, iar presiunea este la limita critică de funcționare a sistemului, potrivit Radio Chișinău.

Guvernul s-a adresat Parlamentului să fie instituită starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile, până la 20 noiembrie. Această măsură este necesară pentru a întreprinde mai rapid acțiunile necesare, printre care alocarea resurselor financiare necesare pentru achiziția gazului din surse de alternativă. Natalia Gavriliță a precizat că în condițiile actuale, instituțiile statului nu pot acționa suficient de rapid pentru a face față provocărilor.

Potrivit hotărârii, pe parcursul stării de urgență va fi instituit un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid. Dacă va fi necesar va fi raționalizat consumul de gaze naturale și de alte resurse energetice; vor fi instituite instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite.

Hotărârea precizează că regimul stării de urgență nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi din 15 localități, inclusiv în municipiul Bălți.

Blocul comuniștilor și socialiștilor a criticat măsurile întreprinse de Guvern pentru a negocia noul contract la gaze, considerând că nu a întreprins toate acțiunile necesare, iar instituirea stării de urgență nu este motivată. Totodată, socialistul Petru Burduja a calificat situația drept o nouă schemă de fraudare a banilor statului, similară celei din 2014.

Amintim că Moldovagaz nu a reușit să semneze prelungirea contractului de livrare a gazelor cu Gazprom. Acesta a expirat la 30 septembrie, iar în octombrie, Republica Moldova procură gaze la un preț record - aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi și în cantități limitate. Negocierile continuă cu gigantul rus, iar, între timp, guvernul poartă discuții și cu alte state, precum Ucraina, România, Polonia, pentru a achiziționa gaze din surse de alternativă. În plus, autoritățile au anunțat că vor oferi indemnizații familiilor cu venituri mici pentru a acoperi creșterea cheltuielilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri