Prima misiune NASA care ar fi din noi oameni pe suprafața Lunii, după o absență de mai bine de 50 de ani a fost amânată de către cei de la NASA, relatează BBC.

Puțini experți se așteptau ca NASA fie pregătit pentru misiunea care era programată pentru 2024, din cauza unui deficit de finanțare și a procesului intentat de Jeff Bezos, în legătură cu contractul alocat către SpaceX pentru dezvoltarea modulului de aselenizare.

Un judecător federal american a blocat recent decizia agenției de a atribui contractul de construire a unui vehicul de aselenizare pentru această misiune companiei lui Elon Musk, SpaceX.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a contestat decizia, în parte pentru că a spus că dezvoltarea modului de aselenizare fi trebuit să fie oferită mai multor companii. Firma lui Bezos, Blue Origin, a colaborat cu alte trei companii aerospațiale pentru a licita pentru prestigiosul contract de aselenizare.

Elon Musk a replicat în presă, amuzându-se pe seama lui Bezos, spunând că s-a retras din fruntea Amazon pentru a deveni procesoman.

Cu toate acestea, mai este și o problemă legată de un deficit de finanțare din partea Guvernului american.

Bill Nelson, șeful NASA, a insistat mai mult pe problema legală ridicată de procesul intentat de Jeff Bezos și compania sa, Blue Origin.

Întoarcerea pe Lună cât mai repede și în siguranță posibil este o prioritate a agenției. Cu toate acestea, odată cu procesul recent și alți factori, prima aterizare umană sub Artemis este probabil nu mai devreme de 2025”, a spus el.

Cu toate acestea, analiștii spuneau încă de anul trecut că îndeplinirea misiunii în 2024 ar fi fost improbabil, în special din cauza lipsei de fonduri.

Ce misiuni include programul Artemis

Prima misiune din cadrul programului Artemis este programată să zboare în februarie anul viitor. NASA va lansa nava spațială Orion pe puternica rachetă Space Launch System (SLS) fără oameni la bord.

În timpul acestei misiuni, Orion va zbura în jurul Lunii într-o călătorie de trei săptămâni pentru a-și testa sistemele.

Primul zbor cu astronauți - Artemis-2 - va urma în 2024, a mai spus Bill Nelson.

Artemis-3 va fi prima misiune care se întoarce la suprafața Lunii de la Apollo 17 în 1972. Este programată să aterizeze la polul sud lunar, despre care se crede că ar păstra depozite vaste de apă-gheață în cratere care nu văd niciodată lumina soarelui. Gheața din aceste cratere ar putea fi folosită pentru a produce combustibil pentru rachete, reducând costurile explorării lunare.

În cadrul programului său Artemis, NASA va trimite prima femeie și al 13-lea bărbat pe suprafața lunii. Programul va marca o nouă premieră, în echipaj aflându-se și prima persoană de culoare care va aseleniza, deși nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla în timpul Artemis-3 sau în timpul unei misiuni ulterioare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri