Ţările prezente la conferinţa COP26 de la Glasgow privind combaterea schimbării climatice au aprobat sâmbătă seară un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, informează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

COP26 face apel, în declaraţia finală, la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip.

Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei "renunţare treptată" la cărbune cu expresia "reducere treptată", în urma unei propuneri din partea Indiei, informează Reuters, potrivit sursei citate.

Ministrul mediului din Elveţia, Simonetta Sommaruga, a declarat la plenara COP26 că este dezamăgită de modificarea propusă de India la acordul final.

Ea a spus că lumea are nevoie acum să renunţe treptat la cărbune, nu să reducă treptat utilizarea acestuia.

După aprobarea acordului, preşedintele britanic al COP26, Alok Sharma, a spus că "regret profund" schimbările de ultim moment la limbajul textului privind diminuarea consumului de cărbune.

„Catastrofa climatică e în continuare la uşă”

"Catastrofa climatică e în continuare la uşă", în pofida încheierii unui acord sâmbătă la conferinţa COP26 de la Glasgow (Marea Britanie), a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Conferinţa mondială privind combaterea schimbării climatice s-a încheiat cu "bineveniţi paşi înainte, dar nu sunt suficienţi", a apreciat într-un comunicat şeful ONU, care a părăsit Glasgow şi se îndrepta spre sediul din New York (SUA) al organizaţiei.

Enumerând obiectivele "pe care nu le-am atins la această conferinţă", el a menţionat în special "sfârşitul subvenţiilor pentru combustibilii fosili, eliminarea treptată a cărbunelui, introducerea unui preţ pe carbon" şi ajutorul financiar pentru ţările cele mai sărace.

"Textele adoptate sunt un compromis. Ele reflectă interesele, situaţia, contradicţiile şi starea actualei voinţe politice în lume (...) Din păcate, voinţa politică colectivă nu a fost suficientă pentru a depăşi profundele contradicţii", a scris el.

"Este timpul să trecem la modul +urgenţă+", a continuat Antonio Guterres, subliniind că angajamentele de reducere a emisiilor actuale nu permit îndeplinirea obiectivului Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală "cu mult sub" 2°C faţă de era preindustrială, şi încă mai puţin a obiectivului ideal de +1,5 °C.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri