Conditiile monetare sustin in continuare cresterea economica in zona euro, chiar si dupa cele sapte majorari ale dobanzii de politica monetara incepand cu luna decembrie 2005, a declarat membrul consiliului director al BCE, Klaus Liebscher.

Pana in acest moment inflatia a ramas sub control in ciuda socurilor petroliere din ultimii ani. insa responsabilii BCE sunt ingrijorati ca ritmul de crestere economica, care a depasit, pentru doi ani consecutivi asteptarile, ar putea crea conditii pentru majorarea preturilor. Momentan inflatia se afla la 1,9%, sub plafonul stabilit de BCE, pentru a saptea luna consecutiv, insa se estimeaza ca spre sfarsitul anului inflatia in zona euro va creste.

Liebscher, prezent la New York, a citat majorarea preturilor la petrol, in crestere cu 25% fata de jumatatea lunii ianuarie, impreuna cu majorarile salariale cerute de sindicate, ce depasesc nivelul inflatiei si productivitatea, drept riscuri inflationiste.

In zona euro cresterea monetara si a creditelor este viguroasa iar lichiditatea este la nivele bune, a declarat Liebscher. "Din acest motiv, trebuie sa actionam din timp intr-un mod ferm pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen lung", a adaugat oficialul austriac.

Presedintele BCE Jean-Claude Trichet a laudat Spania pentru reformele ce au dus la cresterea economica substantiala ce caracterizeaza a patra economie a zonei euro. "Consolidarea fiscala si reformele ce duc la extinderea flexibilitatii pietei au contribuit fara indoiala la cresterea productiei", a declarat acesta intr-o scrisoare adresata unui membru al Parlementului european, publicata luni.