Cresterea preturilor petrolului reprezinta cel mai mare risc legat de urcarea inflatiei in zona euro, care trece printr-o perioada buna din punct de vedere economic, au declarat responsabili ai Bancii Centrale Europene, informeaza NewsIn
Conditiile monetare sustin in continuare cresterea economica in zona euro, chiar si dupa cele sapte majorari ale dobanzii de politica monetara incepand cu luna decembrie 2005, a declarat membrul consiliului director al BCE, Klaus Liebscher.

Pana in acest moment inflatia a ramas sub control in ciuda socurilor petroliere din ultimii ani. insa responsabilii BCE sunt ingrijorati ca ritmul de crestere economica, care a depasit, pentru doi ani consecutivi asteptarile, ar putea crea conditii pentru majorarea preturilor. Momentan inflatia se afla la 1,9%, sub plafonul stabilit de BCE, pentru a saptea luna consecutiv, insa se estimeaza ca spre sfarsitul anului inflatia in zona euro va creste.

Liebscher, prezent la New York, a citat majorarea preturilor la petrol, in crestere cu 25% fata de jumatatea lunii ianuarie, impreuna cu majorarile salariale cerute de sindicate, ce depasesc nivelul inflatiei si productivitatea, drept riscuri inflationiste.

In zona euro cresterea monetara si a creditelor este viguroasa iar lichiditatea este la nivele bune, a declarat Liebscher. "Din acest motiv, trebuie sa actionam din timp intr-un mod ferm pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen lung", a adaugat oficialul austriac.

Presedintele BCE Jean-Claude Trichet a laudat Spania pentru reformele ce au dus la cresterea economica substantiala ce caracterizeaza a patra economie a zonei euro. "Consolidarea fiscala si reformele ce duc la extinderea flexibilitatii pietei au contribuit fara indoiala la cresterea productiei", a declarat acesta intr-o scrisoare adresata unui membru al Parlementului european, publicata luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri