Un fost sef al grupului Siemens, investigat pentru coruptie, a primit o plata compensatorie de peste 1,8 milioane euro (2,4 milioane dolari) ca sa plece companie dupa publicarea neregulilor in 2004
Seful departamentului financiar al uneia dintre diviziile Siemens la momentul acela, Andreas Kley, admite ca a aprobat, in perioada 1999-2002, plati de sase milioane de euro, ca sa castige contracte de la compania italiana energetica Enel, dar neaga faptul ca aceste sume ar fi reprezentat mita. in conformitate cu legislatia germana in vigoare la data respectiva, mitele date in strainatate erau ilegale doar daca erau platite unui reprezentant al statului.

Un membru al boardului central al grupului Siemens, Uriel Scharef, aflat in calitate de martor la tribunalul de la Darmstadt, a spus ca i-a cerut lui Kley sa paraseasca Siemens, in urma unor cercetari interne care au dezvaluit "lipsa de transparenta in documentele contabile".

Scharef, membru al comitetului executiv al Siemens din anul 2000, care detine responsabilitati in ceea ce priveste afacerile energetice ale companiei, a spus ca nu i-a pus nicio intrebare suplimentara lui Kley, in asteptarea rezultatului actualei investigatii.

"Am citit raportul in care se spunea clar ca la nivel de contabilitate si registre contabile exista nereguli si neclaritati", a raspuns Scharef potrivit NewsIn, intrebat de ce nu i-a pus intrebari suplimentare lui Kley.

Kley a parasit compania in decurs de cateva saptamani si a primit in total, in afara pensiei sale reglementare a carei valoare nu a fost dezvaluita, suma de 1,815 milioane euro, care reprezinta plati compensatorii.

Kley spusese intr-o declaratie anterioara ca nu se intreaba de ce i s-a cerut sa paraseasca Siemens la varsta de 61 de ani, dupa ce a lucrat 35 de ani in cadrul companiei, a precizat judecatorul in fata tribunalului, relateaza Reuters.

Andreas Kley si celalalt inculpat, Horst Vigener, in varsta de 73 de ani, resping acuzatiile de coruptie si spun ca nu ei s-au imbogatit, ci firma, in urma platilor facute ca sa castige o afacere in valoare de 450 milioane de euro de la Enel.

Platile facute nu au reprezentat mite ilegale, deoarece sefii Enel care le-au primit erau oameni de afaceri, nu functionari civili, au spus avocatii apararii, cu toate ca statul italian controla compania Enel la momentul acela.

Compania Siemens face obiectul unei investigatii mai extinse, pentru coruptie la nivelul diviziei de echipamente de telefonie. Procurorii din Munchen cerceteaza disparitia a aproximativ 200 milioane euro din conturile Siemens in decurs de sapte ani.

Procurorii suspecteaza un cerc de sefi ai Siemens care ar fi transferat acesti bani in conturi straine si i-ar fi folosit ca sa dea mita pentru obtinerea unor contracte de telefonie. Siemens deruleaza si o ancheta interna privitoare la o suma de pana la 420 milioane euro, care reprezinta "plati suspecte", in timpul perioadei de sapte ani.

O alta investigatie legata de plati suspecte acordate sefului unei organizatii sindicale reprezentata la nivelul consiliului muncitorilor de la Siemens a condus la arestarea unui membru al comitetului executiv al grupului Siemens, Johannes Feldmayer, care a fost eliberat pe cautiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri