Un grup de banci de investitii ce construiesc o platforma bursiera pan-europeana, care va functiona independent de bursele existente, a anuntat ca au selectat grupul EuroCCP pentru a oferi servicii de compensare si decontare.

EuroCCP (European Central Counterparty Ltd) este o subsidiara a Depositary Trust & Clearing Corporation(DTCC), grup ce ofera servicii de compensare, decontare si informare pentru actiuni, obligatiuni municipale si corporative, valori mobiliare guvernamentale si ipotecare si derivative.

Bancile de investitii - Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank,Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley si UBS - au declarat in seprembrie 2006 ca planuiesc crearea unei platforme de tranzactionare pan-europene, denumita Project Turquoise, prin care se pot evita bursele precum London Stock Exchange sau Euronext.

Citeste si:

Miscarea este un raspuns la directiva europeana MiFID (Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare), care, conform analistilor, va avea drept efect atragerea lichiditatii din sectorul bursier catre sectorul bancar, urmand a fi aplicata incepand cu 1 noiembrie 2007. MiFID are drept obiectiv crearea unei piete pan-europene pentru produsele financiare.

EuroCCP va opera in parteneriat pentru activitatea de decontare cu divizia de servicii pentru tranzactii globale a grupului Citi, au anuntat bancile de investitii intr-un comunicat. "Aceasta decizie permite platformei Turquoise sa se apropie si mai mult de realizarea obiectivului privind reducerea substantiala a costurilor compensarilor si decontarilor tranzactiilor de capital", au afirmat bancile in comunicat potrivit NewsIn.

Tendinta de consolidare in industria bursiera este alimentata de necesitatea de a oferi investitorilor posibilitatea de a realiza schimburi pe plan transfontalier, de presiunea pentru reducerea tarifele de tranzactionare si de aparitia de tehnologie de noua generatie, ce au fortat scaderea preturilor.