O echipă de cercetători de la universitățile Vermont, Tufts și Harvard susține că a creat primii „roboți vii” din celule de broaște care se pot reproduce. Acești roboți vii au fost creați prin îndepărtarea și incubarea celulelor stem vii din embrioni de broaște.

În ce mod se reproduc acești roboți vii

Roboții vii poartă numele „xenoboți” și asta pentru că celulele care au fost prelevate din embrionii broaștei africane cu gheare se numesc xenopus, scrie Euronews.com.

Aceste celule stem sunt capabile să crească în diferite celule, cum ar fi celulele creierului, celulele sanguine și celulele osoase.

Anterior, aceeași echipă a publicat un studiu care arată cum xenoboții ar putea fi programați folosind Inteligența Artificială (AI) pentru a se comporta într-un anumit mod, dar acum au descoperit că sunt și capabili să se se reproducă, aceasta fiind o descoperire care i-a luat prin surprindere și pe experți.

Michael Levin de la Universitatea Tufts, coautor al cercetării explică faptul că acești xenoboții nu se reproduc în moduri biologice normale, care ne sunt familiare.

Retail jobs

Aceasta nu este replicare la nivel celular. Nu celulele sunt cele care se replică în cazul de față , ci chiar acești roboți. Deci xenoboții fac alți xenoboți”, a precizat profesorul.

Profesorul Jeremy Green, un biolog de dezvoltare de la King’s College din Londra, care nu a fost implicat în studiu, explică modul în care are loc această replicare.

Ceea ce s-a întâmplat este că aceste celule s-au grupat în mod natural, iar după această grupare au dezvoltat mici fire de păr pe suprafețele lor. Așa că întregul grup se mișcă și le-au permis acestor grupuri să împingă alte celule în grupuri noi, după care și altele să facă același lucru și tot așa”, a spus Green.

Profesorul confirmă, de asemenea, că odată extrase din embrionul de broască, celulele stem la microscop s-au comportat neașteptat.

Citeste si:
Ucraina: Delincvenții pot cumpăra vouchere pentru condiții mai bune...
Ucraina: Delincvenții pot...

În noul lor mediu, aceste celule își pot reporni, practic, multicelularitatea, ele pot găsi o nouă modalitate de a fi un proto-organism funcțional viu, în mișcare, care are un comportament. Acest lucru este foarte important pentru a înțelege cum se face că această colecție de celule poate găsi o nouă modalitate de a funcționa într-un mediu nou, într-o nouă configurație, deși nu a fost niciodată selectată de evoluție direct pentru aceasta și pentru această funcție”, a spus el.

Celulele se reproduc într-un mod în care broaștele nu pot

Levin explică că ceea ce pot face celulele este să facă copii ale lor, nu doar ale celulelor individuale, ci ale întregului organism.

Roboții vii fac acest lucru într-un mod complet nou pentru că nu o pot face în maniera în care ar face-o în mod normal broaștele. Nu așa se reproduc broaștele, dar au descoperit o nouă modalitate de a îndeplini o funcție similară, care este de a replica structura botului”, a spus el.

Citeste si:
Encorsa creează „angajații digitali” ai viitorului folosind...
Integratorul de servicii de...

Grupurile de celule, sau xenoboții, au suficientă energie pentru a rezista o săptămână într-un vas, deși Levin spune că este posibil să le țină în viață timp de o lună dacă introduc nutriție în soluția lor salină.

Mai important, el crede că aceste grupuri de înot, care adună celule, pot fi folosite ca roboți pentru a efectua reparații microscopice, cu un ajutor suplimentar din partea AI. Sursa foto: captură video / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri